Svalövs kommun

Svalövs skulpturpark

Parken och promenaderna

Skulptur av Robert Harding

El paseo / The Walk av Robert Harding, Svalövs skulpturpark.

Svalövs skulpturpark anlades efter en donation av John-Ove Hansson 2014. Skulpturerna placerades i det befintliga grönområdet vid Svalövssjön och utplaceringen gjordes av konstnären Robert Harding tillsammans med John-Ove, efter kommunens samråd. Skulpturparken invigdes den 25 oktober 2014. I augusti 2015 skänkte John-Ove sju nya skulpturer till parken, samt två skulpturer som placerades vid ingången till Söderåsens nationalpark i Röstånga. Dessutom fick kommunen The Link, som nu står mellan Svalöfs gymnasium och Fridhems folkhögskola. I oktober 2017 utökades parken med fler skulpturer igen och totalt finns 44 offentliga skulpturer ute på olika platser i Svalövs tätort.

Många skulpturer finns i Svalövs skulpturpark kring Svalövssjön men det går också ett stråk med skulpturer genom Svalöv, där man kan promenera från sjön i norr till Felestad i söder.

John-Ove Hansson var verksam som lantbrukare på Munkatorp utanför Svalöv i cirka 40 år. John-Ove drev under flera år galleriet Galeria H i Marbella, Spanien. Han var bosatt i Sverige och Spanien. John-Ove var också initiativtagare och medarrangör till Svalöv International Sculpture Symposium, för vilket han fick Svalövs kommuns kulturpris 2017.

Robert Harding är konstnär, född i Birmingham, England, 1951. Det är han som har gjort de flesta av skulpturerna i skulpturparken. Han har bott i flera afrikanska länder och tillbringat ett år i Libanon innan han bosatte sig permanent i Spanien. Robert finns representerad i Sydamerika, USA, Japan, Korea och i flera europeiska länder. Han använder sig av många olika material, exempelvis: marmor, granit, trä, rostfritt stål, snö, is och eld.

Robert har sin ateljé vid Sierra Nevadas bergskedja i närheten av Málaga i Spanien.

Timsam Harding är konstnär, född i Málaga, Spanien, 1992. Han har studerat konst och fotografi vid universitetet i Málaga. Timsam har gjort en skulptur i Svalövs skulpturpark, Azul, och har sex andra skulpturer på olika platser i Svalöv.


Skulpturkarta Svalöv
Publicerad: 2020-01-30

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun