Artikeln publicerades 1 juli 2021

Svalövs kommun tar jättekliv i "Bäst att leva"-ranking

Tidningen Fokus sammanställer varje år en lista över vilken kommun det är bäst att leva i och i årets ranking tog Svalövs kommun ett jättekliv på hela 134 placeringar. Från plats 233 till att nu ligga på plats 99 av Sveriges 290 kommuner.

Det är sextonde året i rad som tidningen Fokus rankar Sveriges kommuner och sedan 2013 har kommunen avancerat uppåt i rankingen till att i år ta ett jättekliv.

- Kommunen har sakta men säkert klättrat i listan, vilket är bra och tyder på att vi gör medvetna förbättringar. Att vi sedan också tar ett jättekliv i årets ranking är extra glädjande. Det visar på att vi på kort tid gjort bra saker i våra verksamheter som givit genomslag, säger Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Rankingen bygger på hur Sveriges kommuner presterar i tolv olika huvudkategorier. I årets sammanställning ligger Svalövs kommun på den övre halvan i sex av kategorierna.

- Det är mycket trevlig läsning om vi ser det ur ett nordvästskånskt perspektiv. Då har vi bara Ängelholm och Höganäs framför oss i listan. Det är också väldigt glädjande att vi presterar bra i kategorierna trygghet och kommunal ekonomi, plats 28 respektive 34. Detta tycker jag är ett kvitto på att kommunen gör ett bra jobb och att vi fokuserar på rätt saker, säger Teddy Nilsson.

Fakta – Bäst att leva 2021
Totalt är det tolv kategorier som alla Sveriges kommuner jämförs utifrån. Kategorierna är: Agenda 2030, Arbetsmarknad & inkomst, Bostäder, Demografisk utveckling, Demokrati & jämställdhet, Fritid/kultur, Kommunal ekonomi, Trygghet, Miljö, Sociala förhållanden & hälsa, Utbildning och Äldre.

Underlaget till rankingen baseras på inrapporterad statistik till: Statistiska centralbyrån, Sveriges kommuner och Regioner, Brottsförebyggande rådet, Svenskt näringsliv, Lärarförbundet, Aktuell Hållbarhet, Socialstyrelsen, Skolinspektionen och Folkhälsomyndigheten.
Källa: fokus.se Länk till annan webbplats.

Ta del av hela rankinglistan "Bäst att leva 2021 Länk till annan webbplats.".