Naturbruksprogram inkl. lärling hästhållning

Bild på en traktor som kör över en grön äng..

Utbildningar som ger dig verktyg för en yrkesframtid i den gröna branschen!

På Naturbruksprogrammet får du en bred och gedigen utbildning som ger dig möjlighet att välja yrken som maskinförare, växtodlare eller djurvårdare/djursjukvårdare. Skolan har egna djurstallar, hunddagis, veterinärklinik och lantbruksmark och under hela din utbildning får du tillgång till riktiga maskiner och riktiga djur för att lära dig hur det fungerar i praktiken.

Dessutom har du möjlighet att läsa högskolebehörighet så att du kan vidareutbilda dig efter dina tre år hos oss.

På Naturbruksprogrammet finns det tre inriktningar:
Djur/djurvårdare, lantbruk samt hästhållning. Inriktningen hästhållning ges som lärlingsutbildning.

Om du väljer inriktningen djurvård på Svalöfs Gymnasium så finns yrkesutgångarna djursjukvård, hund och sällskapsdjur.
Om du väljer inriktningen lantbruk så finns yrkesutgångarna växtodling/entreprenad samt djurskötare.

Förutom 15 veckors APL ingår även företagande och entreprenörskap. Om du går inriktningen hästhållning tillbringar du hälften av din studietid på gymansiet på en arbetsplats.

Hästhållning

Hästhållning - lärling

Brinner du för hästsporten? Vill du arbeta professionellt med hästar?
På Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning förbereds du
ett yrkesliv inom hästnäringen

IPå inriktning hästhållning får du lära dig om hästen som biologisk varelse,
dess beteende och samspelet mellan häst och människa.
Du får lära dig allt från stall- och anläggningsskötsel till omvårdnad och utfodring. Du kommer att få kompetenser inom bland annat longering, löshoppning, ridning och visning av häst.
När du läser inriktningen som lärlingsutbildning får du en unik möjlighet att tillbringa så mycket av din gymnasietid som möjligt på plats i ett häststall som till exempel ridskola, utbildningsstall eller stuteri där du gör delar av de praktiska inslagen i inriktningens kurser.
Praktiken varvas med teori och då kommer du att läsa bland annat anatomi och fysiologi, utfodring, näringsbehov och fodersmältning. Teoretiska studier kring träning och skötsel från unghäst till tävlingshäst ingår också, liksom studier om olika skador och sjukdomar som en häst kan drabbas av.
Målet är att du får en god grundutbildning inom hästhållning som gör att du skall
kunna arbeta självständigt, yrkesmässigt och säkert inom branschen. Möjliga jobb efter gymnasieexamen kan vara till exempel hästskötare eller tävlingsgroom.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Djur/djurvårdare

Djurvård - djursjukvård

Svalöfs gymnasium har en egen veterinärklinik

Svalöfs gymnasium har en egen veterinärklinik

Gillar du djur? Vi har dem!
Naturbruksprogrammet djurvård med yrkesutgången djursjukvård är en utbildning för dig som tycker om djur och som vill veta mer om hur man tar hand om sjuka djur på bästa sätt.

I våra stallar har vi cirka 100 olika djurarter där du får lära dig grundläggande daglig skötsel av de olika djurslagen. Skolan har även en egen veterinärklinik och ett hunddagis. Du får lära dig vad olika djur kräver av oss människor för att må bra.

Djurvårdaren kan arbeta som "undersköterska" på djursjukhus och veterinärkliniker eller med andra djurrelaterade yrken inom djur och djurhållning. Djurvårdarens yrkesroll och arbetsuppgifter på klinik och djursjukhus regleras av Jordbruksverket.Efter tre års studier kan du arbeta som djurvårdare på nivå 2

Du får även möjlighet att ta behörigheten Grundkurs i läkemedels-hantering (även kallad GLH eller D9) inom ramen för kursen Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 2. Grundkurs i läkemedelshantering är en behörighet som regeleras av Jordbruksverket och godkänt resultat i denna ger dig möjlighet att arbeta som Djurvårdare på nivå 2. Då får då till exempel injicera läkemedel (med spruta och kanyl) i muskel och under hud och lägga permanentkanyl.

Detta är en oöverträffad möjlighet för dig som vill ha en gedigen grund att stå på om du vi framtiden vill arbeta med eller läsa vidare inom djur/djursjukvård.

Du har även möjlighet att läsa grundläggande högskolebehörighet inom ramen av 2500 gymnasiepoäng.

15 veckors arbetsplatsförlagt lärande
Under dina tre år på gymnasiet gör du 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det betyder att du är ute på en arbetsplats och följer arbetet där.

Om du är nyfiken på hur det är att arbeta på ett djurskjukhus eller en djuklinik så ring gärna och prata med vår legitimerade djursjukskötare Marie Gustafsson:
0721-78 71 83
marie.gustafsson@svalov.se

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Djurvård - hund

Elev och hund tränar agility.

Vill du arbeta med hundar? Då är det här utbildningen för dig.

Under din utbildning på hundinriktningen kommer du läsa flera olika hundkurser, där du fördjupar dig i beteende, träning och hantering av människans bästa vän. Skolan har ett eget hunddagis med plats för 10 hundar där du får arbeta praktiskt. På en upplyst inhägnad appellplan kan du bland annat träna på vår agilitybana.

Du får bland annat möjlighet att gå SKKs uppfödarutbildning och hundens beteende. Väljer du hundinriktningen har du även behörighet att starta eget hunddagis.

15 veckors arbetsplatsförlagt lärande
Utöver arbetet med skolans djur kommer du dessutom ha 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute i näringslivet, där du får chansen att prova på olika yrken inom branschen. Som elev på hundinriktningen kommer du ha ett visst antal veckor som är vigda åt hundbranschen.

Under din utbildning på Svalöfs gymnasium kommer du även få sköta och hantera mer än 100 olika arter i skolans olika stallar. Hos oss har vi, utöver hunddagiset, ett smådjursstall, en djurpark, och ett kostall. Här kommer du få utbildning i att sköta allt från ormar, kaniner och hundar till åsnor, alpackor och lantbruksdjur!

Du har även möjlighet att läsa grundläggande högskolebehörighet inom ramen av 2500 gymnasiepoäng.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan

Djurvård - sällskapsdjur

Har du ett stort djurintresse och vill du arbeta med djur? Då är det här rätt utbildning för dig. Under din utbildning på Svalöfs gymnasium kommer du få sköta och hantera mer än 100 arter i skolans olika stallar.

Här kommer du få utbildning i att sköta allt från ormar, kaniner och hundar till åsnor, alpackor och lantbruksdjur. Vi har smådjursstall, djurpark, hunddagis och kostall.

Under ditt första år på utbildningen kommer du lära dig den dagliga skötseln av djuren medan du under år två och tre kommer fördjupa dig i olika specialiseringskurser.

Utöver arbetet med skolans djur kommer du dessutom ha 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande, ute i näringslivet, där du får chansen att prova på olika yrken inom branschen.

Du har även möjlighet att läsa grundläggande högskolebehörighet inom ramen av 2500 gymnasiepoäng.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan

Lantbruk

Lantbruk - Djurskötare

Tycker du om att jobba med djur som kor, grisar och får? Då är naturbruksprogrammet inriktning lantbruk rätt för dig. I våra egna stallar finns 60 mjölkkor, 55 tackor och 80 värphöns. Här får du jobba med djur på riktigt.

Du får lära dig om djurskötsel och kommer att sköta djuren i skolans stallar och utveckla dina kunskaper som djurskötare. Du kommer att läsa växtodling, få kunskaper hur du odlar foder till djuren och även köra traktor, truck och hjullastare.
Om grisar lär vi oss ute på de gårdar som vi samarbetar med.

Femton veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande ingår. På praktikplatsen tränas du för arbetslivet och på skolan får du en utbildning som ger dig grunden för ditt kommande yrke inom en bransch som behöver dig. Du kan också välja studieförberedande kurser som ger dig behörighet till högskola.

Det finns dessutom goda möjligheter att söka stipendier från olika fonder.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Lantbruk - Växtodling/Entreprenad

Bild på elever som inspekterar åkermark..

Tycker du om att köra traktor, grävmaskin och lastmaskin? Eller är du intresserad av växtodling? På Naturbruksprogrammet lantbruk/entreprenad tar eleverna hand om 300 hektar från sådd till skörd.

Här får du lära dig allt från att serva och köra traktorer. Du får lära dig hur du ska sköta dina grödor för att de ska ge bra skörd av god kvalitet, hur man sköter ett företag och vad som krävs för att ha en bra och säker arbetsmiljö.

Det finns dessutom goda möjligheter att söka stipendier från olika fonder för APL (arbetsplatsförlagd utbildning) utomlands. Utbildar du dig vidare efter gymnasiet till till exempel lantmästare eller agronom, kan du också söka stipendier från dessa fonder.

Din mentor och du pratar hela tiden om dina studier och din planering. Arbetsmarknaden ser bra ut för dig som satsar på växtodling och entreprenad som är en bra kombination för ditt företag och när du vill slå dig in i branschen inom lantbruk/anläggning. Entreprenadutbildningen sker i samarbete med ME-maskinentreprenörerna.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan.

Poängplaner

Poängplan: Djurvårdare - Djursjukvård

Gymnasiegemensamma ämnen:
600 p

Engelska
Engelska 5, 100 p

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Djur: 300 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djuren i naturbruk, 100 p
Djurhållning, 100 p

Programfördjupning: 900 p

Sällskapsdjur 1, 100 p
Sällskapsdjur 2, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 2, 200 p
Hundkunskap 1, 100 p
Hundkunskap 2 100 p
Hästkunskap 1, 100 p. Eller Matematik 2a, 100 p
Djur specialisering får/höns, 100 p. Eller Svenska 2, 100 p (för grundläggande berhörighet)

Gymnasiearbete: 100 p

Valbart innehåll mot yrkesutgång.

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Svenska 3, 100 p (för grundläggande behörighet)
Engelska 6, 100 p (för grundläggande behörighet)
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p

Poängplan: Hästhållning

Gymnasiegemensamma ämnen:
600 p

Engelska
Engelska 5, 100 p

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Hästhållning: 700 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djurhållning, 100 p

Fordon och redskap inom naturbruk
Fordon och redskap, 100 p

Hästkunskap
Hästkunskap 1, 100 p
Hästkunskap 2, 100 p

Rid- och körkunskap
Ridning och körning , 200 p

Programfördjupning: 500 p

Gymnasiearbete: 100 p

Individuellt val: 200 p


Poängplan: Djurvårdare - Hund

Gymnasiegemensamma ämnen:
600 p

Engelska
Engelska 5, 100 p

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Djur: 300 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djuren i naturbruk, 100 p
Djurhållning, 100 p

Programfördjupning: 900 p

Sällskapsdjur 1, 100 p
Sällskapsdjur 2, 100 p
Hundkunskap 1, 100 p
Träning av hund, 100 p
Hundkunskap 2, 100 p
Hundkunskap 3, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, 100 p
Hästkunskap 1, 100 p. Eller Matematik 2a, 100 p
Djur specialisering får/höns, 100 p. Eller Svenska 2, 100 p (för grundläggande berhörighet) 

Gymnasiearbete: 100 p

Valbart innehåll mot yrkesutgång.

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Svenska 3, 100 p (för grundläggande behörighet)
Engelska 6, 100 p (för grundläggande behörighet)
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p

Poängplan: Djurvårdare - Sällskapsdjur

Gymnasiegemensamma ämnen:
600 p

Engelska
Engelska 5, 100 p

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Djur: 300 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djuren i naturbruk, 100 p
Djurhållning, 100 p

Programfördjupning: 900 p

Sällskapsdjur 1, 100 p
Sällskapsdjur 2, 100 p
Hundkunskap 1, 100 p
Hundkunskap 2, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, 100 p
Djur specialisering - arbete med djur, 100 p
Djur specialisering - träning av djur, 100 p

Hästkunskap 1, 100 p. Eller Matematik 2a, 100 p
Djur specialisering får/höns, 100 p. Eller Svenska 2, 100 p (för grundläggande berhörighet) 

Gymnasiearbete: 100 p

Valbart innehåll mot yrkesutgång.

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Historia 1a2, 50 p och Samhällskunskap 1a2, 50 p
Företagsekonomi 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Svenska 3, 100 p (för grundläggande behörighet)
Engelska 6, 100 p (för grundläggande behörighet)
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p

Poängplan: Lantbruk - Djurskötare

Gymnasiegemensamma ämnen:
600 p

Engelska
Engelska 5, 100 p

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Lantbruk: 300 p

Biologi - Naturbruk
Djurens biologi, 100 p

Djur
Djuren i naturbruk, 100 p

Naturbruksteknik
Fordon & redskap, 100 p

Programfördjupning: 900 p

Naturbruksteknik
Växtodling 1, 100 p
Lantbruksmaskiner 1, 100 p
Lastmaskiner och truckar, 100 p
Serviceteknik 1, 100 p

Lantbruksdjur
Lantbruksdjur 1, 100 p
Lantbruksdjur 2, 100 p
Djurens biologi, 100 p

Naturbrukets byggnader
Byggnadsunderhåll, 100 p

Företagsekonomi
Företagsekonomi 1, 100 p

Gymnasiearbete: 100 p

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Serviceteknik - naturbruk 1, 100 p
Serviceteknik - naturbruk 2, 100 p
Serviceteknik - naturbruk spec, 100 p
Ridning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p

Poängplan: Lantbruk - Växtodling/Entreprenad

Gymnasiegemensamma ämnen:
600 p

Engelska
Engelska 5, 100 p

Historia
Historia 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa, 100 p

Matematik
Matematik 1a, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap 1a1, 50 p

Svenska
Svenska 1, 100 p
eller svenska som andraspråk/svenska som andraspråk 1, 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Biologi
Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap
Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk
Naturbruk, 200 p

Inriktning Lantbruk: 700 p

Biologi – naturbruk
Marken och växternas biologi, 100 p
Djur
Djuren i naturbruket, 100 p
Fordon och redskap inom naturbruk
Fordon och redskap, 100 p
Lantbruksdjur
Lantbruksdjur 1, 100 p
Lantbruksmaskiner
Lantbruksmaskiner 1, 100 p
Naturbrukets byggnader
Byggnadsunderhåll, 100 p
Växtodling
Växtodling 1, 100 p

Programfördjupning: 500 p

Odling av djurfoder, 100 p
Lastmaskiner och truckar, 100 p
Serviceteknik 1, 100 p
Växtodling 2, 100 p
Växtodling specialisering, 100 p

Individuellt val: 200 p

Idrott & hälsa 2, 100 p
Bild & form 1b, 100 p
Jakt - viltvård 1, 100 p
Lantbruksdjur 1, 100 p
Lantbruksdjur 2, 100 p
Serviceteknik - naturbruk 2, 100 p
Serviceteknik - naturbruk spec, 100 p
Ridning 1, 100 p
Företagsekonomi, 100 p

Paket 1
Hjullastare, 200 p

Paket 2
Företagsekonomi, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p

Paket 3
Svenska 3, 100 p
Engelska 6, 100 p

Gymnasiearbete: 100 p