Artikeln publicerades 1 februari 2022

Tackan Etta väntar smått

Ultraljudet görs precis på samma sätt som hos barnmorskan. En klick gel och så letar skolans veterinär Marie-Louise Rasmussen rätt på lammen med ultraljud. Foto: Åsa Meierkord

Ultraljudet görs precis på samma sätt som hos barnmorskan. En klick gel och så letar skolans veterinär Marie-Louise Rasmussen rätt på lammen med ultraljud. Foto: Åsa Meierkord

Del 1.
I fjol föddes skolans första årslamm en vinterdag i februari och fick följaktligen nummer 0001 som namn. Tio månader senare har hon vuxit upp och nyligen kunde eleverna på Naturbruk djurvård se att hon nu själv väntar lamm. Möt tackan ”Etta”.

Om man läser Naturbruksprogrammet Djurvård med profilen djursjukvård på Svalöfs gymnasium får man möjlighet att jobba med en mängd olika djur. Treorna på programmet var nyligen i fårstallet för att undersöka de dräktiga tackorna, vaccinera dem och göra ultraljud.

De flesta tackorna låter sig fångas in ganska snart. Alla får först en vaccinationsspruta mot gasbrand (se tidigare artikel) och sedan görs ultraljudet för att se hur många av tackorna som är dräktiga efter att en bagge har varit inne hos dem.

Ultraljudet görs precis på samma sätt som hos barnmorskan. En klick gel och så letar skolans veterinär Marie-Louise Rasmussen rätt på lammen med ultraljud.

Ganska snabbt kunde både hon och eleverna urskilja bilden av två små lamm.

- Där ser man också ett litet ben som sparkar, ser ni? Här är en bra bild, säger Marie-Louise.

Etta var en av de första tackorna att bli betäckt i år och därför beräknas hon att lamma ungefär från vecka åtta och två veckor framåt.
Lammens pappa är en bagge av rasen Texel. Han ligger i halmen i fållan intill tillsammans med de andra baggarna och bekymrar sig inte nämnvärt om ultraljudet.

När det är konstaterat att Etta är dräktig, släpps hon tillbaka till de andra tackorna och nästa fångas in för vaccination och kontroll.

- I fjol föddes 86 lamm, vi får se hur många det blir nu, säger Sofia Pettersson, ansvarig för fårstallet.

Tackan Etta.

Tackan Etta.