Artikeln publicerades 31 mars 2022

Franska perspektiv på Svalöfs gymnasium

Den franske gymnasieläraren Thibault Vazard-Garnier besöker Svalöfs gymnasium under en vecka.

Den nära undervisningsformen mellan elev och lärare samt de fina stallarna är några exempel på vad den franska gymnasieläraren Thibault Vazard-Garnier från Normandie blivit inspirerad av på Svalöfs gymnasium. Under en vecka har han följt lärare och elever för att samla på sig nya erfarenheter att ta med sig till sin skola i Neufchatel en Bray.

Utbytet är en del av Svalöfs gymnasiums Erasmus+ medverkan.

Thibault Vazard-Garnier har varit lärare i sex år och undervisar i geografi, ekonomi och samhällskunskap på ett naturbruksgymnasium som heter MFR, Maisons familiales rurales, med drygt 90 elever och ligger i samhället Neufchatel en Bray i Normandie. Skolan har filialer över hela Frankrike och driver olika utbildningar inom naturbruk och även inom mekanik och livsmedel.

- På just vår skola i Neufchatel en Bray har vi inriktningen hund- och kattuppfödning, men eleverna har all praktisk undervisning på praktikplatser. Hälften av tiden är de på praktikplats och hälften av tiden har de skolämnen i skolan, berättar Thibault Vazard-Garnier.

Alla elever bor på skolans internat, där de är placerade i större sovsalar med uppåt tio elever i varje rum. De äter alla måltider i skolans matsal, precis som på Svalöfs gymnasium.

Det finns många likheter mellan våra skolor, vad tycker du är den största skillnaden?

- Disciplinen. Den är hårdare i vår skola och i franska skolor generellt, jämfört med Sverige. Kommer man försent, blir det en timmes kvarsittning till exempel.

Thibault Vazard-Garnier arbetade i en större skola när han blev färdig som lärare, men där trivdes han inte.

- Jag tycker inte att undervisning i stora klasser med 32 elever är rolig. Jag tycker om att skapa en relation med eleven, så försöker vi jobba på MFR och det är intressant att se hur ni jobbar liknande här.

Det måste bli en hel del snack om hundar och katter på din skola, har du själv katt eller hund?

- Jag har två katter, en Maine Coon som heter Redford och en vanlig som heter Hylia. Jag också en angora dvärgkanin som heter Nougats. Det var verkligen roligt att se ert smådjursstall och kaninrummet, det var paradiset för mig!