Artikeln publicerades 18 oktober 2022

Söt framgång på jordbruket

Eleverna på Naturbruksprogrammet lantbruk tar i dagarna upp de sista sockerbetorna och de har anledning att känna sig mycket nöjda med resultatet. Den första omgången betor visade på väldigt fin sockerhalt, dryga 19 procent.

Svalöfs gymnasium har odlat sockerbetor på drygt 30 hektar i år. Här är Hugo Arvidsson, elev i åk 2, igång och drar betupptagaren. Foto: Åsa Meierkord

Svalöfs gymnasium har odlat sockerbetor på drygt 30 hektar i år. I traktorn sitter Hugo Arvidsson, elev i åk 2, som drar betupptagaren. Foto: Åsa Meierkord

Hugo Arvidsson, årskurs 2, har tidigare kört tröska men det är första gången han drar betupptagaren.

- Till en början var det lite utmaning att hitta raderna rätt men nu går det bra.

Vädret har varit förhållandevis bra för betor under vår och sommar.

- Blasten är ju lite av en solfångare, så om den kommer upp fint och kan fånga solstrålar så blir binds sockret i betan och sockerhalten blir bra, säger Lennart Hansson, instruktör på lantbruket.

Paul Åbom, driftledare på jordbruket och Axel Hansen, elev i åk 2, inspekterar hur betorna har lagts i stukan. Foto: Åsa Meierkord

Paul Åbom, driftledare på jordbruket och Axel Hansen, elev i åk 2, inspekterar hur betorna har lagts i stukan. Foto: Åsa Meierkord

Betupptagaren drar upp tre rader betor åt gången. Först klipps blasten ner och sedan dras betorna upp och slungas vidare upp i lastutrymmet. När lastutrymmen är fullt kommer klasskompisen Axel Hansen med en vegn som betorna lastas över i. Sedan tippas betorna i en stuka. Vilket är lättare sagt än gjort.

- Det gäller att lägga betorna i en jämn rad, även i toppen så att det är lättare att täcka dem sedan, säger Axel.

Inte alla betor kan hämtas innan frost, så därför måste man kunna täcka stukorna mot frost tills betorna kan bli hämtade.

- Vi odlar sockerbetor på ungefär 30 hektar i år och vi har tagit upp dem i två omgångar. Nu ska vi plöja, berättar Paul Åbom, driftsledare på jordbruket.

Det vita guldet. Foto: Åsa Meierkord

Det vita guldet. Foto: Åsa Meierkord