Artikeln publicerades 31 januari 2023
Franskt besök på Svalöfs gymnasium
Hur bemöter svenska gymnasielärare sina elever jämfört med franska lärare? Vilken mat serveras i matsalen jämfört med en fransk skolmeny? Det är några av frågorna som lärarna Bénédicte Iachkine, Agnes Laigneau -Lecourt samt kocken Camille Roger från en gymnasieskola i Normandie ska ta reda på under sitt Erasmus+ utbyte på Svalöfs gymnasium.
Trion arbetar i vanliga på en gymnasieskola som har utbildningar inom restaurang och hantverk, lantbruk och hästavel.
Bénédicte Iachkine är lärare i matematik och djurens biologi, Agnes Laigneau -Lecourt är lärare i franska samt ansvarig för skolans elever med funktionsvariabler. Camille Roger är skolans kökschef.
- Jag är framför allt här för att se hur skolan arbetar med elever som har utmaningar på olika sätt, det jag har sett hittills har varit inspirerande, berättar Agnes Laigneau -Lecourt.
Camille Roger tycker att relationen mellan lärare och elever är intressant och annorlunda än i Frankrike.
- Stämningen på rasterna är annorlunda, det är kul att se hur lärare kan dricka kaffe tillsammans med eleverna, det är inte lika formellt här som i Frankrike. Men på vår skola är det inte riktigt så strikt som det kan vara, personalen som jobbar på kvällar på internatet har en mer oformell relation till eleverna.
Skillnaden på vad skolköket serverar i Svalöv jämfört med skolan i Normandie lever upp till förväntningarna när det gäller det franska köket.
- Jag serverar alltid dessert och även förrätt för det mesta. Alla elever bor på skolan, så vi serverar hela dagens måltider varje dag, men det är bara 60 elever åt gången, så det är ju inte alls lika många portioner som här, säger Camille Roger.
- Camille är väldigt duktig på dessert, hennes mousse chocolat, är farligt fantastisk, säger Agnes Laigneau -Lecourt och får medhåll av Bénédicte Iachkine .
På skolan Maison Familiale Rurale som ligger i Balleroy, går 140 elever. Eleverna har en vecka teoretiska ämnen i skolan och sedan följer en vecka praktik där de har de praktiska momenten.
Vad är det bästa med Ersmus+ utbyten?
- Det är väldigt nyttigt och inspirerande att släppa sin vardag och få se en annan verksamhet. Det är spännande att se hur andra arbetar, samtidigt som man känner igen både miljön och läraryrket. Det är utvecklande helt enkelt, säger Agnes Laigneau -Lecourt.