Artikeln publicerades 8 februari 2023

Shirwa fick göra unik praktik på röntgenavdelning

Shirwa Adde som går det sista året på naturvetenskapsprogrammet har gjort praktik på röntgenavdelningen på SUS i Malmö.

Shirwa Adde som går det sista året på naturvetenskapsprogrammet har gjort praktik på röntgenavdelningen på SUS i Malmö.

Shirwa Adde funderade på att vidareutbilda sig till röntgensjuksköterska efter studenten. Efter praktik på Skånes universitetssjukhus i Malmö är hon övertygad.
- Just kombinationen att jobba med avancerad teknik och samtidigt med människor passar mig perfekt. Det var två fantastiska praktikveckor, berättar Shirwa Adde.

Shirwa Adde som går sista året på det naturvetenskapsprogrammet har just kommit tillbaka från en två veckor lång praktik på röntgenavdelningen på SUS i Malmö.
Alla elever som går de teoretiska programmen på Svalöfs gymnasium erbjuds möjligheten att göra praktik på en arbetsplats man är nyfiken på och som kan ge bra erfarenhet för fortsatta studier.

- De brukar inte ta emot praktikanter från gymnasieskolan, men eftersom jag var så intresserad, så gjorde de ett undantag, berättar Shirwa Adde.

Shirwa har bland annat fått vara med under röntgenundersökningar, kontrollerat uppgifter, kallat in patienter och även själv fått ställa in tekniken och prova på att röntga – föremål dock, inte patienter.

- Jag har lärt mig så otroligt mycket, personalen har varit fantastisk och har tagit emot mig väldigt fint. De har förklarat och låtit mig få vara med, jag har även fått ta del av läkarnas arbete under en dag. Nu vet jag att om man ska jobba med röntgenundersökningar är det bra att vara intresserad av både teknik, biologi och anatomi och det är jag.

Även patienterna hade en vänlig inställning till praktikanten.
- Nästan alla var trevliga och intresserade.

Nu har Shirwa Adde bestämt sig för att söka in till Röntgensjuksköterskeprogrammet på Lunds Universitet efter studenten i vår.

- Jag vet att det är rätt för mig.