Artikeln publicerades 21 augusti 2024

Fårklippning spännande utmaning för elever

Tuva, elev på skog, mark och djur får instruktioner av fårklipparen Oliver Christoffersson. Foto: Åsa Meierkord

Tuva, elev på skog, mark och djur får instruktioner av fårklipparen Oliver Christoffersson. Foto: Åsa Meierkord

 

Den tjocka ullen försvann i en rasande fart när fårklipparen Oliver Kristoffersson kom till stallet för att klippa våra tackor. Att fåren klipps är en viktig del i skötselrutinerna i en fårbesättning och spännande för eleverna se och få prova på.

Oliver Kristoffersson började klippa får eftersom hans kompis hade skaffat några tackor som behövde klippas.

- Jag hade aldrig klippt får tidigare men jobbat på en stor fårfram i Australien så jag hade sett många får klippas, berättar Oliver.

De första fåren tog väldigt lång tid att klippa. Och dessutom blev fåren fler och fler.
- Jag fick besluta mig - antingen lägga ner klippningen eller satsa på riktigt.

Oliver köpte en begagnad klippmaskin och ganska snart hörde en fårklippare utanför Ystad av sig. Han hade hört talas om att Oliver köpt maskinen och erbjöd honom att gå i lära hos honom eftersom han snart skulle gå i pension.

Nu klipper Oliver cirka 7000 får om året och han tar även hand om klippning av alpackor.

Nyklippta tackor. Foto: Åsa Meierkord

Nyklippta tackor. Foto: Åsa Meierkord

Är det skillnad på att klippa olika raser av får?

- Ja, absolut. Vissa raser är lite stirrigare än andra. Det är också stor skillnad på ull- och köttraser. Skolans får är en blandning av lite olika raser, men de är ju köttdjur så de väger en del, berättar Oliver.

Att kunna hålla rätt i fåret när man klipper är avgörande för en bra klippning. Tuva, elev på Skog, mark och djur, fick prova att hålla både får och klippmaskin och hjälpte till att klippa det sista fåret.

- Det är kul att vara på en skola, det är också viktigt att eleverna lär sig hur man hanterar fåren innan och under klippning. Fårhållning är en framtidsbransch. Vi är bara självhushållande med 28 procent av fårkött i Sverige, det finns plats för många fler fåruppfödare.

 

Fårklippare använder ofta en speciell typ av mockasiner så att det blir lättare att hålla fåret över fötterna. Foto: Åsa Meierkord

Fårklippare använder ofta en speciell typ av mockasiner så att det blir lättare att hålla fåret över fötterna. Foto: Åsa Meierkord