Artikeln publicerades 28 augusti 2024
Skolteam ska köra racing non-stop i 24 timmar – i egenbyggd bil
De ska först bygga en tävlingsbil från grunden, sedan ska de tävla med den i Race 4 Fun – nonstop racing i 24 timmar på Mantorp. Det är ingen liten utmaning de fyra eleverna som går Tävlingsteknik på Svalöfs gymnasium tar sig an.
Tävlingsbilen som är en Peugeot 206 XS har de redan blåst ur och skyddsburen är på plats. Ljuddämpare är installerade. Nästa steg är att byta vattenpumpen, servopumpen, multirem samt olja och oljefilter. Efter det väntar gedigen renovering av bromsar med byte av belägg som tål värmestressen som uppstår när man kör en bil 24 timmar non-stop i maxad fart.
William Jarnemo, Isac Forsman, Daniel Varverud och Colin Olsson har döpt sitt racingteam till JFV Racing. Tävlingen går i oktober.
- Kylning är a och o, förutom att bromsarna klarar värmen behövs det mer luftflöde så att motorn kan andas bättre, säger William Jarnemo.
Medelhastigheten för vinnarna i förra årets Race 4 Fun var 84,81 kilometer i timmen. Förarna får inte köra längre tid än 90 minuter åt gången och under de 24 timmarna så ska bilen ha stått stilla för service och byte av förare minst 72 minuter.
Bilen de valde att bygga om är årsmodell 2002.
- Vi valde den för att den här en lätt bil, den drar inte så mycket bensin, vilket är bra när det gäller att hålla in på tiden, säger William Jarnemo.
Vad kommer bli roligast med loppet?
- Att visa att motorsport även går att köra som ungdom, deltagarna i Race 4 Fun behöver bara vara 15 år om de har licens. Det ska bli kul att köra loppet med ett team bara bestående av ungdomar, säger Isac Forsman.
Vad är chanserna för seger?
- Vi tror på ett bra resultat eftersom vi har bra koll på bilen, säger Isac Forsman.
Även alla tekniker som är med i teamet under tävlingen är tävlingsteknikelever på Svalöfs gymnasium.
Colin Nilsson, Julius Nordström, Viktor Judinsson, Gabriel Wastegren och Rufus Everljung går alla i åk 1 och ser fram emot att vara med under tävlingen för att serva bilen.
- Det ska bli kul, en bra erfarenhet och dessutom gör det mycket för gemenskapen också att göra något sådant här tillsammans, säger Gabriel Wastegren.