Artikeln publicerades 9 mars 2022

Hur kan du hjälpa människorna i Ukraina?

I kristider vill vi gärna hjälpa till. Tankarna snurrar kring vad människor i Ukraina behöver. Men det är inte säkert att de saker vi skänker verkligen ger den hjälp som tänkt eller svarar mot de behov som finns. Erfarna krisstödsexperter talar inte sällan om ”den andra katastrofen”.

Det vi inte tänker på är vad som händer när tonvis med avlagda kläder och filtar kommer fram till ett katastrofområde. Det tar massor med resurser att sortera och avgöra om det faktiskt föreligger behov av det som kom fram. Resurser som inte finns i ett krisdrabbat område.

Istället för att gå ihop och skicka ner kläder och annat till Ukraina är det i dagsläget mycket bättre att vända sig till etablerade stora hjälporganisationer. De har koll på vad som behövs och var. Det kan handla om läkemedel till ett område, mat till ett annat – drivmedel till ett tredje.


Nedan listas ett antal organisationer ni kan vända er till:

UNICEF ser till att barnen i Ukraina får skydd.
Swisha till 902 00 17. Skriv ”Ukraina” i meddelandet

Röda Korset bidrar med mat, värme och sjukvårdsmaterial på plats.
Swisha till 900 80 79.

UNHCR arbetar med andra FN-organ och lokala frivilligorganisationer för att hjälpa människor på plats. Swisha till 900 16 45.

Läkare utan gränser ser till att människor på plats för sjukvård när det behövs.
Swisha till 900 60 32.

Reportrar utan gränser kämpar för det fria ordet och oberoende journalistik.
Swisha till 123 900 44 90.

Skänk gärna till välkända organisationer som har 90-konto eftersom de granskas av Svensk Insamlingskontroll så att pengarna verkligen går till de nödställda.

Svalövs kommun kommer uppdatera rekommendationerna löpande. En övergripande planeringsinsats pågår för att säkra samverkan mellan kommuner, civilsamhälle och privatpersoner.