Artikeln publicerades 22 juni 2022

Ahmed och Ted skapar trygghet ute på byn!

Förstora bilden

Ahmed Chentiev och Ted Kjellsson är hela Svalövs kommuns trygghetsvärdar i sommar.

Sedan några veckor tillbaka är kommunens sommarvärdar igång med aktiviteter på dagtid för våra barn och unga och nu stärker vi upp med trygghetsvärdar.

- Vår ambition är att på ett okomplicerat sätt mingla runt i kommunen och uppfattas som en trygg punkt för ungdomarna. Till oss ska de kunna vända sig för att prata och umgås men också för att hitta på saker tillsammans, säger Ted Kjellsson.

Trygghetsvärdarna tillsammans med sommarvärdarna ingår i satsningen Allaktivitetssommar. En trygghetssatsning med uppdrag att ordna aktiviteter och knyta kontakter med barn och ungdomar på dagtid, kvällar och helger.

- Vi tänker besöka våra olika tätorter och vara på de platser som ungdomarna gillar att hänga på, säger Ahmed Chentiev.

- Sedan tänker vi också vara med på olika ungdomsarrangemang runt om i kommunen under sommaren. Till exempel kommande EPA-träff på Ring Knutstorp och liknande event, säger Ted.

Förutom att de kommer att besöka våra olika tätorter så har de också planer på att fixa egna aktiviteter för ungdomarna på kvällar och helger.

- En tanke jag har är att vi ska spela frisbeegolf där en eventuell framtida bana ska finnas. Det hade varit kul att sätta upp en tre-fyra hål och spela dem tillsammans med ungdomarna, säger Ted.

Och Ahmed kan, utifrån sin bakgrund, tänka sig att hålla i träningspass med tema kampsport.

- Finns intresset för att träna och testa på så är ungdomarna välkomna så löser vi det. Då fixar vi en lokal eller kör ett träningspass utomhus om det är fint väder. Om ni ser oss på byn så kom gärna fram och ta ett snack med oss, säger Ahmed.

Tipsa gärna om spännande aktiviteter

Om det händer något spännande och kul i våra olika byar så tipsa gärna Ted och Ahmed via trygghetsmobilen: 0709-47 53 80.

- Kontakta oss gärna om spännande aktiviteter i sommar som vi kan vara med på för att skapa bra kontakter med kommuninvånarna och vi har alltid en bra grill redo för dessa tillfällen, avslutar Ted och Ahmed.

Projektet utvärderas i höst

Johan Cöster är projektledare för Allaktivitetssommar som är kommunens aktivitets- och trygghetssatsning:

- Jag är glad att alla personer nu är på plats för att driva projektet tillsammans. Vi har stora förhoppningar att våra trygghetsvärdar ska göra skillnad för att skapa trygghet i våra byar.

Satsningen är ett samarbete mellan social sektor, säkerhetsverksamheten, fritidsenheten och vår utvecklingsavdelning.

- Jag ser fram emot att i höst få utvärdera och se resultatet av vår gemensamma satsning, säger Johan.

Kort om Ted och Ahmed

  • Ted Kjellsson är ursprungligen från Svalöv och jobbar som filmregissör. Han har inte bott i Svalöv de senaste 20 åren men är tillbaka i kommunen igen. Vanligtvis arbetar han med långfilm, tv-serier och reklamfilm. Just nu passade det sig så bra för Ted att ta uppdraget som trygghetsvärd eftersom han är mellan två filmproduktioner. Ted är också väldigt sportintresserad. Speciellt brinner han för frisbeegolf och tennis. Att få möte ungdomar med ingång sport, fritid och kultur tycker han är extra kul.
  • Ahmed Chentiev är taekwondo-mästaren från Eslöv som gillar möten med ungdomar. Han kommer ursprungligen från Tjetjenien och kom till Sverige 2001. Han har tidigare arbetat med livsmedelsproduktion men kände att han ville testa på något nytt. Helst ett jobb där han får möjlighet att hjälpa och lyfta andra människor. I Svalövs kommun har han arbetat med mottagningen av flyktingar från Ukraina på mottagningscentret i Teckomatorp.

Text och foto: Daniel Henriksson