Artikeln publicerades 4 juli 2022

Maggie och Anette hemestertipsar!

Turistinformatörerna Anette Engdahl och Maggie Szalay.Förstora bilden

Anette Engdahl (t.v) och Maggie Szalay (t.h) märker med glädje att antalet turister åter ökar efter tidigare års pandemirestriktioner.

I dag besöker vi turistinformationen i Röstånga. Sommaren är här och Maggie och Anette är redo att serva turisterna med bra tips och förslag när de besöker fantastiska Söderåsen och kommunerna i närområdet.

Årets turistsäsong är i gång på allvar och från och med den 6:e juni är det öppet alla dagar i veckan på turistinformationen. Normalt är det Maggie Szalay du möter när du tittar in på turistinformationen men i och med de nya sommartiderna så stärks verksamheten upp med Anette Engdahl.

Ser ni någon skillnad i antal besök i förhållande till föregående pandemisomrar?

— Ja, det gör vi. Det märks på att folk är gladare och att vi har fått tillbaka de utländska turisterna som vi saknat. Hemestrarna har hittat naturen under pandemin, då det var vanligt med kortare dagsutflykter för många familjer. Det är främst den äldre generationen som har kommit nu bland de utländska och det gäller även våra äldre svenska turister, säger Maggie.

Maggie berättar också att de äldre tycker om att komma nu i början på sommaren innan den vanliga standardsemestern sätter igång, när barnfamiljerna kommer. De vill kunna njuta i lugn och ro och inte träffa så många människor på de olika besöksmålen.

Från vilka länder kommer vanligtvis de utländska turisterna?

— Nu inledningsvis har det varit en hel del från Tyskland, Nederländerna, Polen och från Danmark. Maggie hjälpte till och med en turist från Uruguay här om veckan, säger Anette.

— Om man ser över hela året så är det danskarna som står för ungefär 60 procent av våra utländska besökare, fyller Maggie i med.

Vad är det för information och hjälp som ni ofta bistår de utländska turisterna med?

— Oftast är det vad det finns för spännande saker att göra i närområdet och på destination Söderåsen. Det är också var det finns affärer och var närmsta camping för husvagn eller husbil finns. Kommer de med husbil får vi ofta frågor om var de kan göra sig av med gråvatten och tömma latrinen, tillägger Maggie med ett skratt.

Hur många besökare har ni på turistinformationen ett normalår?

— 2019 hade vi cirka 12 000 besökare hos oss här och vi hoppas, nu när restriktionerna är släppta, att vi åter kommer upp i de antalen, säger Maggie.

När är toppen för turistsäsongen?

— De bästa veckorna börjar komma igång efter midsommar och sedan ökar det på. Piken är i julimånad och ända fram till att skolorna börjar i augusti, säger Maggie.

- När sommarlovet börjar och midsommar är passerat ser vi att barnfamiljerna kommer men vi möter även studenter från Lund och Malmö. Generellt är det är ganska blandat under hela sommaren. Förhoppningsvis får vi också återse de danska scouterna som brukar komma i stora grupper under hela sommaren, vilka vi saknade under pandemin., berättar Anette.

Händer det något spännande här på turistinformationen?

— Vi har totalt sex olika utställningar här hos oss och där huvudtemat är natur i någon form. Det blir en ny varje månad under säsongen som vi har öppet. Nästa utställare är en fotograf från Lund som älskar Söderåsen. Så det blir fina foton från området. Och det kostar inget att komma in och titta på utställningarna här. Så det får man inte missa om man har vägarna förbi, säger Maggie.

Maggie och Anettes tre hemestertips!

  1. För turisten som vill vandra
    Då tipsar Maggie om den nya Signaturleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är en del av Skåneleden. Den börjar i Åstorp och slutar i Höör. Den är nästan 90 kilometer lång. Just den är en av tolv leder i Sverige som blivit utvald av Svenska turistföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (STF) som en speciellt sevärd vandringsled.
  2. För turisten med cykel
    Här tipsar Annette om Familjen Helsingborgs 17 cykelleder med olika teman. Sju av dessa passerar här på Söderåsen. Är man lite mer äventyrlig på sin cykel så är tipset att besöka någon av Söderåsen två fina mountainbike-banor i Klåveröd. Den ena är 5,3 kilometer och den andra är 14 kilometer.
  3. För barnfamiljen
    För barnfamiljen vill Maggie och Anette gärna tipsa om turridning på Danneborg Hästkrafter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ligger utmed väg 108 mellan Ask och Bialitt. Här kan unga mellan 3-14 år som aldrig tidigare ridit testa på en ponnypromenad. Att cykla dressin och paddla kanot är också populärt bland barnfamiljerna men även promenad med fika och fiske vid Odensjön. Även Söderåsens Älgpark vid Gillastig är också ett trevligt besök för familjen.

Fler tips och idéer när du besöker Destination Söderåsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips på vad som händer i kommunen

I Julikalendern ger vi dig fina tips på vad som händer i Svalövs kommun. Under 31 dagar publicera vi saker som händer i Svalövs kommun men även tips på spännande aktiviteter att ta del av när du besöker Söderåsenområdet.

Kontakta Röstånga turistinformation

Tel: 0435-913 53
E-post
Besöksadress: Nackarpsdalsvägen 4, 268 68 Röstånga.

Text och foto: Daniel Henriksson