Artikeln publicerades 21 september 2022

Spoofing-attacker i omlopp

Telefonnummret till en medarbetare i kommunen har använts i ett spoofing-fall.

En person har blivit uppringd av, vad som verkade vara kommunens medarbetare och blivit ombedd av en inspelad röst att lämna ifrån sig sina kortuppgifter. Kommunen fick vetskap om detta då personen ringde tillbaka till numret som syntes i telefonen. Samtalet gick fram till vår medarbetare som naturligtvis inte förstod vad det handlade om.

Spoofing är ett bedrägeriförsök där någon falskeligen använder sig av ett telefonnummer, e-postadress eller webbplats som ser ut att komma från en betrodd avsändare. Ett identitetsintrång helt enkelt. Tyvärr är det svårt att tekniskt skydda sig mot detta. Det är relativt enkelt att iscensätta en spoofing-attack med verktyg tillgängliga på nätet.

Vad man däremot kan göra är att tänka efter. Lämna aldrig ut personuppgifter, kontoinformation eller annat utan att verifiera motparten.

Tänk också på att kommunen aldrig ringer upp någon och ber om känsliga uppgifter.