Artikeln publicerades 15 november 2022

Smaka på Svalöv - Ett välsmakande koncept för kommunens företag

I onsdags bjöd Svalövs kommun in till företagsmingel på Loarps gård, ett mingel som går under namnet “Smaka på Svalöv”. Tanken med minglet var att lokala företagare skulle få chansen att nätverka samtidigt som de kunde avnjuta fantastisk plockmat tillagat från lokala råvaror.

Förväntan i luften

Över 30 olika företagare från kommunens alla tätorter hade hittat till den för kvällen höstvackra konferensgården Loarps gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Loarp för att få avnjuta både god mat och trevligt mingel.

- Redan när man klev in innanför dörrarna på Loarps gård kunde man både ta på och känna av den positiva stämningen och de höga förväntningarna. Det är tydligt att våra företag uppskattar och vill nätverka med varandra säger Fredrik Kocon som är Näringslivsansvarig i Svalövs kommun.

Bland de inbjudna företagen som var på plats fanns representanter från en rad olika branscher, allt från lokala livsmedelsproducenter såsom Björnekulla och Billeberga Ägg till elservicebolaget Nilsson & Johansson EL och konsultburån Lönsamt AB. Alla med ett gemensamt intresse, att nätverka och skapa nya möjligheter till samarbete och affärer.

Mingel bland företagarna på "Smaka på Svalöv"

Mingel bland företagarna på "Smaka på Svalöv" Foto: Ebba Svensson

På plats från kommunen fanns förutom Fredrik Kocon även Hanna Åstrand (utvecklingschef) och Johan Wikström (t.f Kommunikationschef) som tillsammans höll i själva minglet under kvällen. Ett mingel som skulle påminna lite om speeddating där tanken var att alla företagare skulle träffa så många andra företagare som möjligt.

- Det var verkligen kul att se så många nya möten som uppstod under minglet och det var väldigt tydligt att diskussionerna aldrig riktigt ville ta slut. Det märktes även i den utvärdering vi fick av deltagarna att man verkligen uppskattade möjligheterna som kvällen innebar säger Hanna Åstrand.

Johan Wikström som är relativt ny både i kommunen och i sin roll som tillförordnad kommunikationschef fick även han möjligheten att presentera sig lite närmare för deltagarna. Johan har som han själv berättade om en gedigen bakgrund som serieentreprenör med en hel del spännande startups bakom sig. Han betonade vikten av att våga samarbeta och vilka möjligheter som kan dyka upp när man kliver utanför sin egen komfortzon.

- För mig i min tidigare roll som företagare har det alltid handlat om att se möjligheter och att man måste ha ett stort mod. Som liten och ny aktör har men stora fördelar i att man kan åstadkomma mycket med små medel och snabbt. Som större aktör kan man skapa trygghet, marknad och nätverk. Därför är det viktigt med samarbeten mellan dessa aktörer och jag är verkligen glad att vi från kommunens sida är med och skapar förutsättningar för detta säger Johan Wikström.

Maten som serverades av Ludvig Odeholm

Maten som serverades tillagades även på plats. Foto Ebba Svensson

En förstklassig meny av en förstklassig kock

Även om huvudsyftet med kvällen var att skapa en plattform för nätverkande och mingel så hade kvällen aldrig blivit lika lyckad om det inte vore för den fantastiska mat som dukades fram under kvällen.

Ludvig Odeholm som driver restaurang Kvarteret Erikstorp Länk till annan webbplats. i Landskrona är en mycket omtalad och uppskattad kock. Han, tillsammans med sitt team på plats tog fram en meny som till stor del bestod av lokalproducerade produkter.

Lokala råvaror från lokala livsmedelsproducenter

Menyn bestod av en förrätt med grillat surdegsbröd från Billeberga Stenugnsbageri Länk till annan webbplats. med lufttorkad salami från SP-Chark Länk till annan webbplats. toppad med kräm byggd på picklad beta från Björnekulla Länk till annan webbplats.. För att sedan fortsätta med en jästpannkaka på Vårvete från Skånemöllan Länk till annan webbplats. och croquetter på kyckling och ägg från Billeberga ägg Länk till annan webbplats.. Efterrätten som erbjöds var bakad på chokladkräm från Barry Callebaut, toppade med bevarade, skånska bär från Björnekulla och med lättvispad grädde.

 

Kvällens meny

Kvällens meny i sin helhet. Foto Ebba Svensson

Ett vinnande recept och fortsättning följer

När vi ändå är på tal om mat och menyer så känns det som att Smaka på Svalöv är ett vinnande recept. Samtidigt är det ju såklart inte lätt att göra fel när man blandar följande ingredienser.

  • En “nypa” Inspirerande kursgård eller mötesplats med en atmosfär som andas kreativitet, inspiration och företagande.

  • En noga utvald och välsmakande meny med lokala delikatesser skapad av en kock i världsklass.

  • Ett 40-tal inspirerande och framåttänkande företagare med en välvilja för både det lokala och det entreprenöriella.

Att "Smaka på Svalöv" var ett vinnande recept som vi med största säkerhet får anledning att återkomma kan vi nog vara säkra på men fram tills dess finns fler tillfällen att mötas, nätverka och samverka redan nu i höst. Nu närmast den 25:e november väntar en inspirationsföreläsning med finansmannen Oskar Ekman på Lucy’s i samband med SM i cykelcross. Följt av ytterligare ett höstmingel på Arbetsmarknadsenheten den 30:e november där företag både får chansen att pitcha sin verksamhet och hitta potentiella kandidater.