Artikeln publicerades 21 november 2022

Nästan 30% av alla resor i kollektivtrafiken i Svalövs kommun görs med ungdomsbiljetter

stationen i svalöv

I somras introducerade Svalövs kommun sina ungdomsbiljetter till alla ungdomar som är folkbokförda i kommunen. Nu går det att se en tydlig trend att resandet bland unga i kollektivtrafiken inom kommunen ökar.

Det var under sommaren 2022 som kommunen genom en extra satsning för ungdomar och seniorer introducerade Ungdomsbiljetten respektive Seniorbiljetten. Syftet med biljetterna var att förenkla och tillgängliggöra lokaltrafiken för de två målgrupperna och nu börjar man se resultatet av den satsningen.

- Med Söderåsbanans nya stationer på plats såg vi ett tydligt behov att kunna resa mer inom kommunen och valde då att göra den satsning som vi gjorde med bland annat ungdomsbiljetten. Därför är det ju extra roligt att se att det har gett ett positivt resultat bland ungas resande säger Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Svalövs kommun.

Resandet bland unga i Svalövs kommun har under hösten ökat med nästan 8000 resor jämfört med samma period förra året. Det är en ökning med nästan 8,4% och det är uppenbarligen så att ungdomsbiljetterna som introducerades i juni tidigare i år är en stor anledning till detta. Nästan en tredjedel av alla resor som görs av unga i kommunen genomförs med ungdomsbiljetter enligt Skånetrafikens statistik.

Statistik över resandet i Svalövs kommun bland unga

Statistik från Skånetrafiken visar på ett ökat resande bland unga i Svalövs kommun

Notering

Skånetrafikens ungdomsbiljett erbjuds för alla ungdomar som är folkbokförda i Svalövs kommun och i åldersspannet motsvarande årskurs 7-9 samt gymnasieskolan, med startdatum den 1 juni 2022. Biljetten ger fritt resande alla dagar, dygnet runt i hela Skåne. Resekorten som är laddade med ungdomsbiljetten håller som bäst på att skickas ut, och innan veckan är slut ska alla ha fått sitt kort. Korten kommer att skickas direkt hem till ungdomarna.