Artikeln publicerades 20 december 2022

Utdelning av kulturpris och kulturstipendium

På bilden syns årets kulturpristagare och kulturstipendiater. Från vänster i bild: Karl-Erik Kruse, ordförande i Svalövs Riksteaterförening, Siv Duvling, programansvarig i Svalövs Riksteaterförening, Beata Salonen Ripa, Ted Kjelsson och Olga Ottilia Denward.

På bilden syns årets kulturpristagare och kulturstipendiater. Från vänster i bild: Karl-Erik Kruse, ordförande i Svalövs Riksteaterförening, Siv Duvling, programansvarig i Svalövs Riksteaterförening, Beata Salonen Ripa, Ted Kjellsson och Olga Ottilia Denward.

I samband med kommunfullmäktiges möte, måndagen den 19 december, delades 2022 års kulturpris och kulturstipendium ut.

Prisutdelningen skedde under festliga former i fullmäktigesalen och efteråt bjöds pristagarna på kaffe och tårta.

Svalövs kommuns kulturpris 2022

Svalövs Riksteaterförening får Svalövs kulturpris 2022 med följande motivering:

Svalövs Riksteaterförening har på kort tid och med ett gediget arbete gett Svalövs kommuns medborgare möjlighet till ett brett utbud av kulturupplevelser. Detta i form av teater, musikteater, föreställningar från Malmö Opera, jazzmusikkvällar med mera.

Föreningen arbetar ideellt och lägger mycket tid på att skapa och utveckla ett brett utbud av arrangemang.

Kulturpriset bestod traditionsenligt av ett konstverk gjort av en lokal konstnär. Denna gång var det en av de aktuella kulturstipendiaterna, Beata Salonen Ripa, som gjort skulpturen.

Svalövs kommuns kulturstipendium 2022

Svalövs kommuns kulturstipendium 2022 delas av Olga Ottilia Denward, Beata Salonen Ripa och Ted Kjellsson.

Olga Ottilia Denward tilldelas 10 000 kronor. Hon är sångare och låtskrivare, som nyligen påbörjat en kandidatutbildning inom jazz och improvisation på musikhögskolan i Malmö. Utöver egna bandet Limbo och duon Otilia är Olga även aktiv i musikkollektivet OktoSounds, vars syfte är att skapa nätverk av musiker som spelar improvisatorisk musik. Olga verkar i flera sammanhang för att möjliggöra samarbeten och utbyten. Musicerandet och sjungandet står alltid i centrum, och drömmen är att få fortsätta utvecklas som musiker livet ut.

Beata Salonen Ripa tilldelas 5 000 kronor. Hon har precis påbörjat sin masterutbildning i design på Konstfack. Det är en konstnärlig designutbildning med inriktning på miljö, så kallad design ecologies. Utöver detta är Beata bland annat med i konst- och musikkollektivet Infraröd samt konstkollektivet UT!

Ted Kjellsson tilldelas 5 000 kronor. Han frilansar inom film, med många bollar i luften. Som manusförfattare och regissör har han bland annat gjort tre tv-serier och två långfilmer. Stipendiet kommer att användas till de två projekt han för tillfället arbetar med. Dels tv-serien FUBICK, som skrivs tillsammans med Anders Jansson, utspelar sig i Svalövs kommun och närmast kan beskrivas som en skånsk Fargo. Dels barnfilmen Lily Blossom, som med miljötematik utspelar sig i en postapokalyptisk miljö som för tankarna till Mad Max.

Stort grattis till alla pristagarna!