Artikeln publicerades 4 april 2023

Risk för gräsbrand i södra Sverige

Snart är det påsk och långhelg med sol, blå himmel och ökad temperatur, vilket innebär mycket uteaktiviteter såsom trädgårdsarbete och naturupplevelser.

Med anledning av väderläget har SMHI utfärdat ett meddelande om mycket stor risk för gräsbrand i södra Sverige. Gräsbrandsrisken varar några veckor på våren och beror på att fjolårsgräs snabbt torkar upp innan det ersatts med nytt grönt gräs.

Räddningstjänsten uppmanar därför till stor försiktighet om du ska elda eller grilla i skog och mark. Elda/grilla på icke brännbart underlag, säkert avstånd till det torra gräset, ha gärna vatten till hands och undvik om det blåser mycket för då kan gnistor spridas längre sträckor. När du lämnar platsen se till att all glöd är släckt.

Vi önskar dig en glad och säker påsk!