Artikeln publicerades 4 december 2023

Söderåsens miljöföbund inför nytt sätt att ta betalt

Från 1 januari 2024 gäller en ny miljötaxa hos Söderåsens miljöförbund. Företagen behöver inte längre betala i förväg.

- Från årsskiftet gör vi en efterlängtad förändring, säger Charlotte Leander chef för Söderåsens miljöförbund. Vi tror att det blir tydligare och bättre för företagen att ta betalt efter att vi gjort vår tillsyn. Då vet man vad man betalar för.

Miljöförbundets medlemskommuner har önskat att miljöförbundet ska ändra på hur man tar betalt. Förändringen infördes på livsmedelskontrollen den 1 januari 2023. Nu är det miljöområdets tur att införa ”Rättviksmodellen”. I Rättviksmodellen ligger fokus på att etablera en god dialog med de lokala företagen och skapa ett bättre företags­kli­mat. Modellen innebär också att avgifter debiteras i efterhand efter genomförd tillsyn och att det finns en transparens kring avgiftens beräkning.

Tidigare har miljöförbundet i stor omfattning tagit betalt i förväg eller haft fasta avgifter.

- Nu får alla betala först efter att vi gjort jobbet och exakt vad det kostar, varken mer eller mindre säger Charlotte Leander. Vi tror också att det är lättare att förstå varför vi tar betalt och att man till själv kan påverka hur mycket det kommer att kosta. Vi jobbar mycket med att informera och förklara.

På miljöförbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns fakta om avgifter och taxor, där finns också exempel på hur miljöförbundet tar betalt och hur man själv till viss del kan ha inflytande över hur stor räkningen kommer att bli.

För mer information kontakta Charlotte Leander miljöchef/förbundschef på Söderåsens miljöförbund på telefon 0435-78 24 20