Artikeln publicerades 5 september 2021

Stor vaccinationsvilja hos kommunens gymnasieelever

Elever redo för sin första vaccinationsdos.

Foto: Svalöfs gymnasium.

I torsdagen fick Svalövs gymnasiums elever möjligheten att vaccinera sig mot covid-19 på skoltid. Och många tog chansen.

För att öka vaccinationsviljan hos ungdomar kontaktade vaccinatören Macc kommunen och gymnasiet med erbjudande om att viga en heldag till att vaccinera skolans elever. Och under torsdagen var det en strid ström med ungdomar utanför vaccinationshubben i kommunhuset.

- Många av våra elever som inte redan är vaccinerade sig tog tillfället i akt, vi är både glada och stolta att kunna bidra till att minska smittspridningen, säger Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium.

Kommunen och Svalövs gymnasium är först ut i nordvästra Skåne att testa konceptet med att underlätta för ungdomarna att vaccinera sig och fler skolor i regionen är på gång. Syftet är att underlätta så att eleverna slipper att själv boka tid, vilket förhoppningsvis medför att de yngre åldersgrupperna snabbare blir vaccinerade och på så vis bidrar till en högre vaccinationstäckning i samhället.

- När vi nu ser att smittspridningen är stor i de yngre åldersgrupperna är det toppen att alla parter tänker utanför boxen och hittar tillvägagångssätt som på det stora hela gynnar oss alla i slutändan. Jag vill därför ge elever, skola och vaccinatören en stor eloge för ett bra genomfört samarbete, säger bildningsnämndens ordförande, Kim Hellström (SD).

Om fem till sex veckor är det dags för eleverna att ta vaccindos nummer två.