Artikeln publicerades 24 april 2023

Kvinnoöppet förbereder vernissage

Bild på två personer som hänger upp en konstverk på en vägg.Förstora bilden

Utställare Emma Karlsson (t.h) och psykiatrihandledare Helen Rasmusson är igång med att färdigställa konstutställningen inför vernissagen.

Förberedelserna är i full färd i Vivas lokaler på Carl XI gata 17 i Svalöv inför torsdagens vernissage. Det är tjejerna som deltar i verksamheten Kvinnoöppet som ska ställa ut sina alster som vuxit fram i samband med gruppens tisdagsträffar.

Under vintermånaderna har ett tema för kvinnogruppen varit att skapa genom målning. De har haft besök av Svalövskonstnären Sarimaria Yrjänä Anderberg, som gett dem tips och råd om hur man kan göra samt vilka tekniker man kan använda sig av i sitt skapande. Och nu är det dags för alla i Svalövs kommun att få ta del av tjejernas konstverk, i och med att man bjuder in till vernissage på torsdag den 27 april. Från klockan 15.00 till 18.00 är allmänheten välkommen.

Totalt är det tio kvinnor som ställer ut två tavlor var och en av utställarna är Emma Karlsson från Svalöv.

Hur känns det inför vernissagen?

— Det känns kul. Det är första gången som jag ställer ut något och om det är någon som vill ha mina tavlor så kan de få dem, tillägger hon med ett skratt.

Emmas tavlor är i grunden akvarellmålningar där hon kompletterat verken med glittermålning. Den ena tavlan är på temat träd medan den andra uttrycker abstrakt konst.

Hur lång tid tog det att skapa konstverken?

— Den abstrakta tavlan har tagit mig tre träffar. Tavlan med träden hade jag redan målat för några år sedan.

Varför gillar du konstnärligt skapande?

— Det lugnar ner mig. Jag kan stänga ute omvärlden för en stund och bara göra något. Det är väldigt rogivande. Det jag helst gillar att göra är att skapa diamanttavlor.

Berätta, vad är en diamanttavla?

— Man sätter små fyrkantiga plastbitar på en förklistrad tavelduk som sedan skapar ett motiv. Motivet kan vara förutbestämt men jag har också skapat utifrån egna fotografier, säger Emma.

Emma berättar att hon deltagit på Kvinnoöppets tisdagsträffar sedan 2019, med undantag under pandemin. Men nu när verksamheten är igång som vanligt är hon här varje tisdag.

— Jag tycker att det är bra att komma hit. I början kändes det lite konstigt och jag var lite blyg och nervös men sedan blev det bättre. Man kommer hemifrån och vi hittar alltid på något. Sedan är det skönt att det bara är kvinnor här, för det blir enklare att prata om sådant som vi funderar över, säger Emma.

Kvinnoöppet främjar social gemenskap

På Kvinnoöppet är det psykiatrihandledarna Helen Rasmusson och Lotti Walfridsson som sköter ruljangsen och verksamheten är en del i kommunens erbjudande om öppna insatser med inriktning socialpsykiatri. Det var Lotti och Helen som startade upp Kvinnoöppet för cirka nio år sedan.

Kvinnogruppen sitter runt ett bord och planterar växter.Förstora bilden

Här är kvinnogruppen i färd med att plantera olika sorters växter inför den annalkande våren och sommaren.

Varför är verksamheten viktig?

— Den är viktig för kvinnor som behöver komma hemifrån en stund och få kontakt med andra kvinnor för att skapa sig ett socialt nätverk, säger Helen.

Kvinnoöppet riktar sig till kvinnor mellan 18 och 67 år och man träffas varje tisdag mellan tio och halv ett.

— Vi har varit igång ganska länge nu och vi ser att en del kvinnor också bildar egna nätverk som en följd av träffarna här i vår verksamhet, säger Helen.

Inför varje terminsstart får deltagarna komma med önskemål om vad man vill göra under terminen och ett önskemål var att få uttrycka sig genom konst.

— Vi försöker göra så gott vi kan för att tillgodose önskemålen. Det är en ekonomisk fråga för allt som sker här är gratis för deltagarna. Vi började faktiskt med detta tema innan pandemin men det fick pausas då vi inte kunde träffas som vi brukar. Men inför denna termin återupptog vi temat igen. Så vi vid tre tillfällen har vi haft besök av konstnären Sarimaria, som ställt upp ideellt för tjejerna, säger Helen.

Avslutningsvis, hur känns det inför vernissagen?

— Det ska bli väldigt kul. Vi är sjukt taggade och vi hoppas att det kommer många för att kolla på tjejernas fina konstverk, säger Helen.

Fakta

Kvinnoöppet arrangerar vernissage

När: torsdag 27/4, kl. 15.00-18.00.
Var: Vivas lokaler på Carl XI gata 17, Svalöv.
Arrangör: Öppna insatser, Svalövs kommun.
Kontakt: 0709-47 54 47, 0709-47 54 27.

Vad är Kvinnoöppet?

Vi är en verksamhet i Svalövs kommun för kvinnor mellan 18 och 67 år som erbjuder olika aktiviteter för att främja gemenskap och social samvaro.

Text och foto: Daniel Henriksson