Artikeln publicerades 25 april 2023

Häng med på språkpromenad

Personer som promenerar.Förstora bilden

Varje onsdag klockan 15.30 beger sig ett språkhungrigt gäng ut på promenad för att förkovra sig i svenska språket. Gänget samlas utanför kommunhuset i Svalöv och här inleder de med en kopp kaffe innan de traskar ut på tur i tätorten.

Vid premiärpromenaden förra onsdagen var det ett tjugotal intresserade personer som deltog. De som ansvarar för det hela är Madeleine Carlestam, projektledare på Arbetsmarknadsenheten, och Emma Leonardson, aktivitetssamordnare.

— Huvudsyftet är att främja språkinlärning genom att samtala på svenska och genom att promenera blir det i ett naturligt sammanhang. Man sitter inte mittemot varandra vid ett bord, vilket bidrar till att det känns mer avslappnat och rent kognitivt är det positivt för inlärningen, säger Madeleine Carlestam.

Madeleine berättar också att promenaderna fyller en social funktion, då de flesta som deltar är nya i svenska samhället.

— Gruppen är väldigt blandad. Det är några som varit i Sverige i bara åtta månader till en av deltagarna som varit här i tolv år. Men snittet är nog att de flesta har bott här i tre år, säger Madeleine.

Att det blev just promenader var ett önskemål:

— När jag träffat deltagarna i projektet så utgick jag ifrån vad de är intresserade av och majoriteten var intresserade av språkhöjande insatser. Önskemålet var gärna i kombination med en fysisk aktivitet och därav föddes den här idéen med språkpromenader, helt enkelt, säger Madeleine.

En del av ett integrationsprojekt

Språkpromenaderna är en del i ett integrationsprojekt som Madeleine driver och som finansieras av Länsstyrelsen. Syftet med projektet är att erbjuda insatser till nyanlända och kvotflyktingar.

— Projektet avslutas den 15 september och planen är att språkpromenaden ska fortsätta efter projektets avslut, säger Madeleine.

Madeleine och Emma hoppas och önskar att fler personer med svenska som modersmål hänger med på kommande promenader.

— Vi försöker sprida informationen om aktiviteten så gott vi kan. Både till medarbetare inom kommunens egna verksamheter men också till allmänheten. Ambitionen att är fler personer med svenska som modersmål hänger med oss, säger Madeleine.

Språkpromenaderna fortsätter varje onsdag fram till den 14 juni. Det är uppehåll under semesterperioden men fortsätter sedan till hösten igen. Samlingsplatsen är utanför kommunhuset klockan 15.30 och promenaden tar cirka 30 till 45 minuter.

Gruppbild på gänget som var ute och språkpromenerade.Förstora bilden

Några av deltagarna som var ute och språkpromenerade under onsdagseftermiddagen.

Text och foto: Daniel Henriksson