Artikeln publicerades 20 juni 2023

Anhörigstödet avslutade vårterminen i naturen

Anhöriggruppen grillar vid Finnstorssjön.Förstora bilden

Foto: Anna Helkama-Rågård.

Nu tar Anhörigstödet och verksamhetens olika anhöriggrupper sommaruppehåll. För att fira detta avslutade man vårterminens program med korvgrillning och tipspromenad vid Finnstorpsdammarna.

Verksamhet vänder sig till dem som stöttar eller vårdar en familjemedlem, vän eller granne på grund av långvarig sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning.

— Vad kul att vi blev så här många på sista träffen innan semesteruppehållet. Även närstående var välkomna, vilket möjliggjorde att fler anhöriga kunde följa med. Det blev liksom ”win-win” för alla, säger anhörigstödjare Anna Helkama-Rågård.

Stina Bengtsson har tillsammans med sina två systrar under våren deltagit i samtalsgruppen för anhöriga med en demenssjukdom. Stina och systrarna uppskattade dagens avslutningsdag.

— Det har varit en väldigt trevlig och givande dag att få träffa varandra i gruppen men även de andra anhöriga från de andra samtalsgrupperna, säger Stina Bengtsson.

Anki Lundgren har en anhörig på ett av kommunens särskilda boenden och hon uppskattade också dagen:

— En mycket trevlig avslutningsdag med god fika här i den härliga miljön vid Finnstorp.

Bra uppslutning på arrangemangen

Det är anhörigstödjare Anna Helkama-Rågård och demenssjuksköterska Eva Granvik som ansvarar för kommunens anhörigstöd. Totalt har de arrangerat tre studiecirklar under våren. En med inriktning demens, en med inriktning allmänna sjukdomar och en med inriktning psykisk ohälsa. Därutöver har de genomfört sex stycken träffar med caféverksamhet.

Hur skulle ni summera vårens arrangemang?

— Det har varit lite skiftande men när vi nu summerar så tycke jag att det varit bra uppslutning. På ett av våra caféer kom det så många att vi fick använda båda rummen i vår lokal. På några träffar hade vi dock önskat oss lite fler deltagare. Till exempel var det bara två deltagare på studiecirkeln för allmänna sjukdomar, vilket var lite synd, säger Eva Granvik.

Anna Helkama-Rågård fyller på:

— Det beror också lite på tajmingen med väder och vind när mötena är. Det vi dock fått till oss av deltagarna är att de uppskattar och önskar fler träffar med tema socialsamvaro där de kan möter andra i samma situation för att utbyta tankar och funderingar.

Höstens program är redan spikat

Nu håller som sagt anhörigstödet sommaruppehåll men i augusti startar Anna och Eva igång verksamheten igen.

Vad har anhörigvårdarna att se fram emot till hösten?

— Vi har redan planerat nästa termins program. Så det blir ett fullspäckat program med bland annat frukostcaféer, kvällscafé med tema psykiskt ohälsa och det blir också filmkvällar, studiecirklar samt en föreläsningsserie, säger Anna.

När startar ni igång höstterminen?

— Det blir i slutet på augusti och sedan kör vi hela vägen till jul då vi avslutar med ett julcafé, säger Eva.

Text: Daniel Henriksson/Anna Helkama-Rågård.