Artikeln publicerades 7 september 2023

Li tipsar om suicidpreventiva dagen!

Foto Li Merander, folkhälso- och barnrättsstrateg.Förstora bilden

Den 10 september infaller den internationella suicidpreventiva dagen och det är något som kommunens folkhälso- och barnrättsstrateg gärna vill flagga för.

I takt med att samhället ständigt förändras och påverkas av olika utmaningar blir frågan om psykisk hälsa och suicidprevention alltmer viktigt. Bland annat tydliggjorde pandemin behovet av att prioritera psykisk hälsa och stödja dem som kämpar med mentala utmaningar.

Tre tips om suicidprevention på ”nätet”

Det är världshälsoorganisationen WHO som utnämnt den 10 september till att vara internationella suicidpreventiva dagen och syftet är att uppmärksamma, prata om och sprida förebyggande kunskap om psykisk ohälsa och självmord, så kallad suicid.

— Mitt första tips är att arbeta förebyggande för att öka sitt eget välmående och då är Folkhälsomyndighetens webbsidor Din psykiska hälsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en bra sajt att kolla in. Där finns många bra tips på hur man kan må bättre generellt. Mår man bättre minskar risken för suicidförsök, säger Li.

Li:s andra tips på ”nätet” är sajten Suicide Zero Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

— Här kan du ta del av utbildningarna Våga fråga och Livsviktiga snack. På Våga fråga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan man ta del av fakta och myter kring självmord, hur man identifierar varningstecken men också hur man stöttar någon som mår dåligt. Livsviktigt snack Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. riktar sig främst till föräldrar. Sajten är fylld med praktiska tips och övningar för att kunna prata med sina barn om känslor och svåra situationer. Barn som är bekväma med att prata om känslor mår helt enkelt bättre.

Och Li:s tredje tips är den ideella föreningen SPIV:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

— Här vill jag speciellt flagga för att de just nu erbjuder kostnadsfria digitala föreläsningar i psykisk livräddning.

Suicidförsök ökar i de yngre åldersgrupperna

Årligen tar cirka 200 skåningar sitt liv och det är tio gånger fler personer som gör ett suicidförsök. Psykisk ohälsa är ett stort problem och varannan person i Sverige har någon i sin närhet som gått bort i suicid.

— Suicid är den vanligaste dödsorsaken hos män som är mellan 15 och 44 år. Det som också syns i statistiken är att äldre män och personer i HBTQI-gruppen löper större risk för suicid. Vi kan också se att kvinnor gör fler suicidförsök medan män gör fler fullbordade suicid, säger Li.

Statistiken visar också på att suicidförsöken ökar mer i de yngre åldersgrupperna än vad det gör i de äldre åldersgrupperna, både nationellt och internationellt.

— I de yngre åldersgrupperna är självmordsförsök hos flickor i åldern 15 till 24 år överrepresenterade gentemot pojkar. Därför är det viktigt av vi inom hälso- och samhällssektorn sätter fokus på och tar fram insatser som förebygger psykisk ohälsa och suicid, Säger Li.

Handlingsplan för psykisk hälsa och suicidprevention

Li arbetar just nu med ett pågående projekt som startade innan sommar och vars syftar är att ta fram en handlingsplan för hur kommunens olika verksamheter kan arbeta med att främja psykisk hälsa och förebygga suicidprevention.

I projektet ingår kommunens olika verksamheter tillsammans med andra organisationer utanför den kommunala världen.

— Tillsammans ska vi identifiera hur problematiken ser ut i Svalövs kommun och vilket behov som finns. Sedan tittar vi på hur man kan binda ihop detta och lägga upp en plan för hur respektive verksamhet ska arbeta framöver de kommande åren. Målet är att handlingsplanen ska antas politiskt till årsskiftet, säger Li.

Avslutningsvis vill Li också tipsa om kommunens anhörigstöd och deras föreläsning på temat suicidprevention Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

— Om man är anhörig eller vän till någon som kämpar med psykisk ohälsa och mentala utmaningar så tycker jag man ska ta chansen att komma på anhörigstödets föreläsning den 16 november klockan 13.00. Det är kostnadsfritt och man behöver inte föranmäla sig, säger Li.

Källor statistik:
Socialstyrelsen, Region Skåne, Folkhälsomyndigheten och Suicide Zero.

Viktiga kontakter:

Relaterade nyheter från verksamheten Omsorg & stöd

Text och foto: Daniel Henriksson, Svalövs kommun.