Artikeln publicerades 11 september 2023

Ny termin med Kvinnoöppet

Foto på Helen Rasmusson, psykiatrihandledare, Madelaine Åkesson, deltagare i kvinnogruppen och Eva-Lotte Walfridsson, psykiatrihandledare.Förstora bilden

Från v. i bild: Helen Rasmusson, psykiatrihandledare, Madelaine Åkesson, deltagare i kvinnogruppen och Eva-Lotte Walfridsson, psykiatrihandledare, välkomnar en ny termin.

Nu startar Kvinnoöppet igång tisdagsträffarna igen. Psykiatrihandledarna Helen och Eva-Lotte välkomnar gamla och nya deltagare till höstens termin som kommer att fokusera på kost och friskvård.

Kvinnoöppet tillhör kommunens verksamhet Öppna insatser och den riktar sig till kvinnor mellan 18 och 67 år som kämpar med att förbättra tillvaron utifrån psykisk ohälsa.

— Vår verksamhet är inget man behöver anmäla sig till eller behöver ha ett biståndsbeslut för få delta i. Utan det är en öppen insats där vår dörr för kvinnorna alltid står öppen, säger Helen Rasmussen, psykiatrihandledare.

Vad har ni på gång inför hösten?

— Höstens tema kommer att gå i kostens och friskvårdens tecken och kvinnorna har fått komma med önskemål kopplat till temat. Vi kommer att prata om vad man äter bäst för att kroppen ska må bra. Vi tänker oss också att vi kanske bjuda in en dietist och kock som lär oss att tillaga nyttiga måltider, säger Helen.

Tjejerna har också diskuterat fysiska aktiviteter i grupp, berättar Helen:

— De har önskemål om att vara mycket ute i naturen, så det kommer det med säkerhet också bli en hel del utav. Promenader tillsammans på Söderåsen kan vara ett exempel. Tjejerna har också önskemål om möte med sällskapsdjur då detta är en stimulerande och bra aktivitet för att öka sitt välmående.

”Vi har en bra förståelse för varandra”

Madelaine Åkesson från Axelvold har varit en återkommande gäst på tisdagsträffarna sedan 2018:

— Om jag inte arbetar så försöker jag komma hit varje tisdag. Vi i gruppen har ju en liknande bakomliggande problematik, vilket gör att vi har en bra förståelse för varandra.

Vad är det du gillar med att komma till kvinnoöppet?

— Att det just bara är kvinnor och att vi är i olika åldrar. Vi utbyter råd och ge stöd till varandra. Sen är det också skönt att få komma hit och bara ta en fika och umgås, säger Madelaine.

Fakta om Kvinnoöppet

Vad:
Kvinnoöppet är en öppen verksamhet för kvinnor i Svalövs kommun mellan 18 och 67 år. Här erbjuds olika aktiviteter och social gemenskap vars syfte är att främja psykisk hälsa.

När:
Varje tisdag mellan klockan 10.00-12.30. Med undantag för eventuella röda dagar eller om det sker något oförutsett.

Var:
I Vivas lokaler på Carl XI:s gata 17 i Svalövs tätort.

Kontakt: 0709-47 54 74, 0709-47 54 27.

Välkomna!

Relaterade nyheter från verksamheten Omsorg & stöd

Text och foto: Daniel Henriksson.