Artikeln publicerades 27 september 2023

”När våra brukare lyckas känns det bra när man går hem för dagen”

Foto Angelica Olsson Köcher, stödpedagog inom LSS, daglig verksamhet.Förstora bilden

I dag får vi bekanta oss med stödpedagog Angelica Olsson Köcher och en inblick i hennes arbete på daglig verksamhet inom LSS.

Angelica har arbetat som stödpedagog på daglig verksamhet i fyra år men hon började sin yrkesbana i kommunen som personlig assistent redan 1998, så snart firar hon 25 år inom Svalövs kommuns LSS-verksamhet. Angelica är dessutom utbildad undersköterska.

Hej Angelica, hur är läget idag?

— Jo tack, det är jättebra!

För oss som inte vet vad LSS är och står för, berätta?

— Det står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, där daglig verksamhet är en del, och som är till för att stötta, hjälpa och möjliggör för personer med någon form av funktionsvariation att kunna delta i samhällets gemenskap. Målet är att brukaren ska bli så självständig som möjligt och att de har en sysselsättning där man känner sig uppskattad och behövd.

Daglig verksamhet består av tre delar

Verksamheten kan delas in i tre delar. En del sker genom aktiviteter i lokalerna på Svalegatan i Svalöv. Den andra delen är det som heter Företagsgruppen, vilka utför olika tjänster både i kommunala och i privata verksamheter. Den tredje delen fokuserar på individuell placering för brukare ute på ett företag, så kallad IPL. Det är just individuell placering som Angelica tillsammans med kollegan Marie Dahlgren arbetar med.

Vad innebär rollen som stödpedagog på daglig verksamhet?

— Jag och Marie matchar rätt brukare till rätt praktikplats. Vi motiverar och stöttar våra brukare i vardagen på deras praktikplatser för att öka deras självständighet och självförtroende. Det kan till exempel handla om att strukturera individuella arbetsscheman med text och bild till att helt plötsligt rycka ut till en arbetsplats för att det uppstått ett missförstånd mellan brukaren och arbetsgivaren, säger Angelica.

Vad är det bästa med att vara stödpedagog?

— Den ena dagen är inte den andra lik. Fast vi har en tydlig struktur så kan det helt plötsligt ändras. Att det händer mycket gillar jag. Det bästa är också den uppskattning man känner och får i arbetet. När våra brukare lyckas känns det bra när man går hem för dagen.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

— Jag börjar med att kolla mejlen för att se om det är något som hänt eller tillkommit. Sedan har jag ofta något möte inbokat med en brukare och handledare på den aktuella arbetsplatsen. Vissa dagar är jag ute hela dagen på besök och vissa dagar är jag mer här inne på kontoret med att planerar och arbetar administrativt.

Samarbetar med kommunala och privata arbetsplatser

En del praktikplatser är förlagd ute på privata företag medan merparten av dem är inom kommunens egna verksamheter. Här hjälper brukarna exempelvis till i köken på kommunens äldreboenden eller som extrahjälp till en vaktmästare på någon av kommunens skolor. Totalt är det just nu 32 brukare ute på en individuell placering.

— Både kommunens verksamheter och de privata företagen betyder väldigt mycket för oss. De gör en superviktig insats och en stor skillnad för brukarna och för oss. Utan deras engagemang hade vi inte kunna bedriva arbetet. Såklart önskar vi alltid att fler företag och kommunala verksamheter vill engagera sig, säger Angelica.

Hur fungerar en företagsplacering i praktiken?

— Det börjar med att brukaren, jag och Marie först lär känna varandra så att vi förstår brukarens styrkor och vad personen klarar av samt vad den enskilde har för önskemål om för arbete. Därefter börjar vårt jobb med att hitta en matchning mot ett extern företag eller en verksamhet inom kommunen. Om det blir en matchning så inleder vi med ett studiebesök så att alla parter får träffas och lära känna varandra. Känns då allt bra så kör vi igång en prövotid på tre månader.

Under prövotiden är Angelica och Marie med och följer upp och stämmer av att allt fungerar som det ska:

— Det är viktigt för att alla ska känna sig trygga. Med tiden kan ju förutsättningarna förändras och då har vi möjligheten att under resans gång omvärdera och korrigera så att det blir till allas bästa, berättar Angelica.

LSS innehåller tio precisa insatser, varav daglig verksamhet är en av dessa, och Svalövs kommun betalar ut en habiliteringsersättning till alla brukare.

— Företagen avlönar inte deltagarna. Dock kan arbetsgivaren behöva stå för arbetskläder om arbetsuppgiften kräver det. Annars står den enskilde brukaren för egna arbetskläder. Brukaren får också ansvara för och bekosta färden till och från sin arbetsplats, säger Angelica.

Vem är Angelica när hon inte jobbar?

Förutom att Angelica är utbildad stödpedagog och tidigare arbetat som personligassistent är hon också utbildad undersköterska. En titel som Socialstyrelsen valt att lyfta som en skyddad yrkestitel. Så från och med den 1:e juni kan alla med en godkänd utbildning ansöka om ett certifikat som intygar och styrker rätt kompetens.

Varför valde du att ansöka om certifikatet?

— Jag har ju utbildningen och att då kunna visa upp att jag har yrkestiteln tycker jag är viktigt. Jag skickade in min ansökan redan första dagen i juni, betalde avgiften på 320 kronor och en vecka senare hade jag beviset i min hand, säger Angelica.

Oj, då gick det snabbt?

— Ja, varför skull jag vänta. Jag hade all dokumentation färdig, så det var bara att skicka in det.

Då får jag gratulera till yrkestiteln!

— Ja, tack, svarar Angelica med ett litet skratt.

Angelica berättar att hon bor i en villa i Svalövs tätort tillsammans med maken:

— Jag har bott i Svalöv i hela mitt liv och i huset vi bor i nu har jag, min man och våra två söner bott sedan 2000. Vår äldsta son är redan utflugen sedan några år medan vår yngsta snart är på väga att flytta hemifrån.

Vad gillar du annars att göra när du är ledig?

— Jag tycker om att arbeta i trädgården och sedan har vi en husbil som vi gärna semestrar med. Att resa runder med den och vara ute i campinglivet tycker jag är fantastiskt avkopplande.

Har du och din make några favoritplatser som ni besökt med husbilen?

— Ingen direkt favoritplats utan vi gillar att få se så mycket som möjligt. Förra året körde vi vildmarksvägen i Norrland. Att få uppleva den fantastiska naturen som Sverige har att erbjuda är verkligen semester för mig.

Det låter verkligen trevligt. Då tackar jag för pratstunden och önskar lycka till i arbetet och på vägarna med husbilen!

— Ja, tack så mycket och tack själv, avslutar Angelica intervjun med.

Tre tips från Angelica

Boktips:
— Jag är inte så mycket för att läsa skönlitterärt men boken jag läste i somras var Pojken som ingen ville ha, vilken handlar om ett familjehemsbarn. Min senaste inköpta bok heter Ta makten över din stress, så den ska jag börja läsa nu. Annars läser jag mesta facklitteratur som har med arbetet att göra.

Film/serie-tips:
— Ingen favorit så direkt men jag gillar att titta på kriminalare. Just nu kollar jag på serien Maria Wern. Jag älskar att ta del av mordgåtor för att sitta och fundera på vem mördaren är. Jag följer också serien Morden i paradiset.

Musiktips:
— Jag gillar att lyssna på det mesta, dock inte hårdrock, techno och när dansband blir för mycket dansband. När vi åker med husbilen så blir det att man drar igång en spellista och sedan får den gå. Ibland kan jag också gilla att lyssna på klassisk musik.

Text och foto: Daniel Henriksson.

Relaterade nyheter från verksamheten Omsorg & stöd