Artikeln publicerades 17 januari 2022

Inspirerande besök av skicklig nos

Maria Delin  och hunden Nordqvist visar hur ett vapensök kan gå till för eleverna i NB Djurvård år två

Maria Delin och hunden Nordqvist visar hur ett vapensök kan gå till för eleverna i NB Djurvård årskurs två. Foton: Åsa Meierkord

Springerspanielblandingen Nordqvist jobbar sig systematiskt runt i lokalen i hög fart. Han och hans ägare Maria Delin var nyligen på besök hos djurvårdseleverna på Svalöfs gymnasium för att visa narkotika- och vapensök med hundar.

Det är ganska otroligt vilken kapacitet en hundnos har. En tränad hundnos kan nosa upp allt från vapen till narkotika, till olika lagringsenheter som till exempel usb-stickor som gömts.
Maria Delin som tidigare jobbat tillsammans med tullen, tränar hundar och utför sökarbete i brottsförebyggande syfte i det egna företaget Watson detective dogs, besökte eleverna på Naturbruksprogrammet Djurvård som ett inslag i "tema nosen" i kursen Hundkunskap 2.

Springerspanielblandningen Nordqvist är 2,5 år och jobbar som sökhund.

Springerspanielblandningen Nordqvist är 2,5 år och jobbar som sökhund.

För att bli en bra sökhund måste hunden träna på många olika substanser.

- Ett vapen till exempel, har många olika delar. Hunden lär sig söka på olika sorters krut, rengöringsmedel, avfyring, fjädrar, allt finns sedan med i hundens bibliotek eller register av dofter, berättar Maria Delin.
När man tränar sök på narkotika tränar hundarna inte bara på olika sorters droger utan olika partier av samma drog och olika substanser.

Nu ska eleverna själva börja träna sök med hundar som är inackorderade på skolans hunddagis.

- Nu kommer vi att köra nosework ett par veckor framåt. Det här var en riktigt inspirerande start, säger Linn Joelsson, lärare.

Att träna sök med hund ingår i kursen Hundkunskap 2.

Att träna sök med hund ingår i kursen Hundkunskap 2.