Artikeln publicerades 1 september 2022

Tjuren Salle har fått jobbet gjort

Tjuren Salle är av rasen Belted Galloway. Foto: Åsa Meierkord

Tjuren Salle är av rasen Belted Galloway. Foto: Åsa Meierkord

Ibland räcker det inte med tekniska lösningar. Svalöfs gymnasiums kvigor hade svårt att bli dräktiga genom insemination och därför fick tjuren Salle jobbet. Han har inte legat på latsidan. Samtliga kvigor har blivit dräktiga under sommaren.

Han är liten och väldigt lugn. Tjuren Salle är av rasen Belted Galloway som är en köttras som ger mindre djur.

- Eftersom kvigorna är förstagångsföderskor så vill vi inte ha för stora kalvar, därför väljer man en ras som är mindre i storleken, då blir det mindre kalvar och lättare förlossningar första gången, säger Ewie Pålsson, driftsledare för mjölkproduktionen.

Salle som är två år gammal, kom til Svalöfs gymnasiums kostall i början på juni så de första kalvarna beräknas se dagens ljus någon gång i februari.
Alla kalvar kommer dock att säljas eftersom de förmodligen inte blir bra mjölkkor.

- Syftet är att få kvigorna att börja producera mjölk, säger Ewie Pålsson.

Rasen Belted Galloway har mycket päls och har bestämda tecken. De flesta djur är svarta med ett brett bälte av vit päls runt magen, men de kan också vara röda och beiga eller se ut som Salle som är vit med svarta öron och mule.
Rasen kommer ursprungligen från sydvästra Skottland där de ofta går ute året om. Rasen har därför utvecklat en dubbel päls med underull som håller djuret varmt och en raggigare päls över som håller undan fukt och väta. 
Under sommarmånaderna har Salle gått ute med kvigorna. Nu när terminen har startat och stallarna åter fylls med elever så flyttas han till en granngård tillsammans med två av kvigorna.

- Det handlar om säkerhet, även om han är lugn så finns det risker med att ha en tjur, säger Ewie Pålsson.