Artikeln publicerades 19 september 2022

Flera nyheter på årets öppet hus

Gå på hundloppis, besök höstmarknaden, se hur bilteknik har utvecklats genom åren, ta en våffla, lär dig mer om lastbilar eller kolla in vår mjölkrobot. Lördagen den 1 oktober mellan klockan 10 och 14 är det dags för öppet hus på Svalöfs gymnasium. I år kommer även tre nya lärlingsutbildningar att presenteras.

Till skolstart hösten 2023 kan man söka tre nya utbildningar på Svalöfs gymnasium.
El- och energiprogrammet, inriktning elteknik, VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS samt Naturbruksprogrammet, inriktning hästhållning.
Alla tre utbildningar kommer att presenteras i huvudbyggnaden under öppet hus.

I huvudbyggnaden finns även information att få om Naturbruksprogrammet inriktning djurvård samt Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Det bjuds bland annat på experiment och demonstrationer samt planschutställning och kunskapstävling.

På våning tre kan man bland annat testa sitt blodtryck när vård och omsorgsutbildningen visar sina lokaler och sitt undervisningsmaterial.

Även vuxenutbildningen Naturbruk är på plats och informerar om sina utbildningar inom lantbruk.

Utanför huvudbyggnaden kommer det även att finnas en liten höstmarknad framför huvudentrén. Lokala mathantverkare och producenter kommer att vara på plats och sälja bland annat pumpor, sockermajs, kakor och godsaker, honung, chiliprodukter, lammfällar, nötkött och potatis.

På Söderhus kommer Fordon- och transportprogrammet, inriktning personbilsteknik att anordna en liten bilutställning och i respektive verkstad är temat bilteknik - dåtid, nutid och framtid. Det blir även tillverkning och flygning av pappersplan samt tävling.

På Västerhus kommer Naturbruksprogrammet djurvård att visa veterinärkliniken, smådjursstallet och djurparken. Det blir agilityuppvisning och även en hundloppis med alla möjliga hundtillbehör vid Hundens hus. I djurparken kan de yngsta få en ansiktsmålning.

Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk anordnar traktoråkning för barn, visar tröska, såmaskin och traktorer på gårdsplanen och i kostallet kan man få se vår nya mjölkrobot samt våra fina kor och kalvar.
Programmet Skog, mark och djur visar hur kaninhoppning går till, låter barn trycka löv och serverar våfflor och kaffe i våffelkafé.
Fordons- och transportprogrammet, inriktning yrkesförare grillar korv och visar lastbilar. I år kommer också MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, att vara på plats med ett tält.

Verksamhet kommer även att vara igång i truckhallen och även vuxenutbildningen lantbruk finns på plats.

På Bygg- och anläggningsprogrammet kan man få prova på att köra grävmaskin och för de minsta finns en elgrävare att testa.

På Ring Knutstorp i Kågeröd där Svalöfs gymnasium har egna lokaler för eleverna som går Fordons- och transportprogrammet inriktning tävlingsteknik, kan besökare få ta del av hur eleverna arbetar på olika utbildningsobjekt i verkstäderna och med hjulinställning och setup i depå.
Passa även på att se depån på Ring Knutstorp och vad som händer på banan.

I huvudbyggnaden serveras det ärtsoppa eller pastasallad samt kaffe.
Lärare, elever, studie- och yrkesvägledare samt övrig personal finns på plats på alla ytor för svara på frågor om utbildningarna.Varmt välkomna!