Artikeln publicerades 30 mars 2023

Rekordmånga lamm på Svalöfs gymnasium

Viola Thorbjörnsson, elev på Naturbruksprogrammet Djurvård, vill fortsätta jobba inom fårskötsel efter studenten. Här med ett av lammen som stödnappas. Foto: Åsa Meierkord

Viola Thorbjörnsson, elev på Naturbruksprogrammet Djurvård, vill fortsätta jobba inom fårskötsel efter studenten. Här med ett av lammen som stödnappas. Foto: Åsa Meierkord

Fårstallet på Svalöfs gymnasium är fullt av svansviftande, hoppande, lekande och bräkande, små lamm. Aldrig tidigare har det fötts så många på skolan – 106 stycken.

Viola Thorbjörnsson som går sista året på Naturbruksprogrammet Djurvård, har varit med och förlöst både det första och det sista lammet och även ett stort antal där emellan. Varje år får elever från inriktning Djurvård och Lantbruk och som bor på skolans internat ingå i en lamningsjour som rycker ut när tackorna lammar, vilket kan vara vilken tid på dygnet som helst.

- Det är fantastiskt kul att få ta ett så stort ansvar. Det är också väldigt spännande att ha lärt sig känna hur lammen ligger och kunna vrida dem rätt. I år har jag hjälpt de tackor att lamma som jag hjälpte komma ut förra året, så cirkeln är sluten kan man säga, berättar Viola Thorbjörnsson.

Svalöfs gymnasium har ett maxbestånd på 60 tackor. Förra året föddes 86 lamm, att antalet i år är så högt beror bland annat på att förstagångstackorna som i vanliga fall får bara ett lamm, i större utsträckning har fått fler. Det handlar också om att fodra rätt och låta baggen betäcka vid rätt tidpunkt. Även antalet dödfödda lamm har varit rekordlågt, bara två av totalt 108 lamm var dödfödda.

- Jag brinner för fårskötsel och att det har gått så bra är ju ett kvitto på att vi har gjort rätt, säger Viola Thorbjörnsson.

En lyckad lamningsperiod handlar också om att vara väl förberedd.

- När lamningen börjar så går man in i en bubbla, då gäller det att ha tänkt på alla förberedelser innan som till exempel lamningsboxar, lampor, strö och annat, säger Sofia Jönsson, ansvarig för fårstallet på Svalöfs gymnasium.

I år finns det inte heller något lamm som behöver nappas, alltså matas med nappflaska, dygnet runt. Däremot finns ett litet gäng som stödnappas två gånger om dagen.

- Just de lammen får man lite extra kontakt med, så de fäster man sig lite vid, berättar Viola Thorbjörnsson.

Viola Thorbjörnsson vill fortsätta jobba med fåruppfödning efter att hon har gått ut Naturbruksprogrammet Djurvård, profil djursjukvård.

- Jag hade ingen erfarenhet alls av får eller andra lantbruksdjur när jag började på Svalöfs gymnasium, men jag valde kursen djurspecialisering där fårskötsel ingår och sedan dess är jag fast.

Läs vad medierna skriver och visar!

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/rekordstor-babyboom-i-farstallet-pa-svalofs-gymnasium Länk till annan webbplats.

https://sverigesradio.se/artikel/lammrekord-i-svalov-sa-manga-sag-dagens-ljus Länk till annan webbplats.



Svalöfs gymnasiums tackor lammade 28 tvillingar, 13 trillingar och 13 ensamlamm.

Svalöfs gymnasiums tackor lammade 28 tvillingar, 13 trillingar och 13 ensamlamm.