Artikeln publicerades 1 juni 2023

Lantbrukselever tog på sig chefsrollen

Hela åk 2 Naturbruksprogrammet Lantbruk, både lärare, elever och personal firade sina insatser som driftsledare med grillning och diplom. Foto: Åsa Meierkord

Hela åk 2 Naturbruksprogrammet Lantbruk, både lärare, elever och personal firade sina insatser som driftsledare med grillning och diplom. Foto: Åsa Meierkord

När eleverna i åk 2 på Naturbruksprogrammet inriktning Lantbruk läser kursen Lantbruksdjur 1 på Svalöfs gymnasium, ingår det att prova på att vara driftsledare för mjölkproduktionen för en dag. Nyligen röstade klassen och personalen i kostallet fram de två elever som klarat uppdraget bäst och firade med hamburgergillning.

Att låta eleverna planera arbetsfördelning, uppgifter och arbetsleda sina kamrater är väldigt nyttigt.

- De lär sig ta ansvar och får ett bättre helhetstänk för arbetet, säger Malin Nilsson, naturbrukslärare.

Martin Welin och Axel Thosteman var de elever som fick flest röster av sina klasskamrater och bland motiveringarna fanns bland annat att det fanns ett lugn och en pålitlighet som kändes bra när de ledde arbetet i stallet.

- Det var kul, en bra erfarenhet, säger Axel Thosteman.

Alla elever har fått prova på att vara driftsledare och om de har behövt fråga något eller få stöd i arbetet så har det funnits personal och lärare på plats såklart. Men många beslut tar de själva.

- Det blir att man gör det lite annorlunda, tar ansvar på ett annat sätt, säger Martin Welin.

Lyssnade era klasskamrater på er, tycker ni?

- Det tycker jag absolut, säger Martin Welin.
- Jag hade gärna bossat mer i framtiden, säger Axel Thosteman.