Artikeln publicerades 21 september 2023

Yrkes-SM rullar in på Svalöfs gymnasium

Tisdagen den 26 september kommer gymnasieskolor från hela södra Sverige till Svalöfs gymnasium för att kvaltävla till Yrkes-SM i grenen Lastbilsförare.

Miguel Cosme, coach och Dennis Henriksson, tävlande för Svalöfs gymnasium, ser fram emot kvaltävlingar i yrkes-SM den 26 september. Foto: Åsa Meierkord

Miguel Cosme, coach och Dennis Henriksson, tävlande för Svalöfs gymnasium, ser fram emot kvaltävlingar i yrkes-SM den 26 september. Foto: Åsa Meierkord

Avståndsbedömning, lasta, lossa och precisionskörning hör till några av utmaningarna för de 20 gymnasieleverna som ska kvala. Med sig har de en coach eller lärare från programmet som ska ge dem tips och stötta under tävlingarna.

Dennis Henriksson, elev i åk 3 på Fordons- och transportprogrammet Transport tävlar för Svalöfs gymnasium.

- Det ska bli kul, jag gillar att tävla, säger Dennis.

Hans coach är Miguel Cosme, lärare på Transport.

- Det handlar om att stötta och hjälpa eleven att se vad utmaningen kan vara i ett moment och gå genom delarna innan genomförande, berättar Miguel.

Bakom Yrkes-SM står Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA.
Tävlingsmomenten i kvaltävlingarna till Yrkes-SM innehåller både teoretiska och praktiska färdigheter och speglar de kunskaper eleven skall ha i sitt yrke, om sin arbetsmiljö samt i framförande och manövrering av lastbilar och hantering av gaffeltruckar.

I höst genomförs tre kvaltävlingar där varsin vinnare kvalificerar sig till Yrkes-SM 2024.
Arrangemanget finns till för att skapa intresse för yrkesutbildningar och skapa samverkan mellan skola och arbetsliv och cirka hundra elever, lärare och klasskompisar beräknas finnas på plats under tävlingsdagen som också är öppen för allmänheten.
De tävlande kör med lastbilar från Volvo.