Artikeln publicerades 22 november 2023

Elever satsar på UF-företag inom den gröna näringen

Verkning av klövar på får, getter och alpackor, vaxdukar, försäljning av ull som täckmaterial i rabatter, vedflisning, värmekuddar samt design av återvunnen plast – det är några av affärsidéerna som elever på Svalöfs gymnasium jobbar med i sina UF-företag just nu.

Eleverna i UF-företaget Fyrklöven UF har som affärsidé att erbjuda klövverkning av får, get och alpacka till uppfödare runt om i Skåne. Foto: Åsa Meierkord

Eleverna i UF-företaget Fyrklöven UF har som affärsidé att erbjuda klövverkning av får, get och alpacka till uppfödare runt om i Skåne. Foto: Åsa Meierkord

UF-företaget med det fyndiga namnet Fyrklöven UF säljer tjänsten klövverkning av mindre klövdjur i Skåne. Eleverna Nikola Tomas, Rakel Wessman, Lydia Kolari Bredler och Linnea Bramevik går allihop på Naturbruksprogrammet Djurvård och det var när de gick kursen Djuren i naturbruk som intresset för lantbruksdjur började.
Eftersom både får och mjölkkor finns på skolan var förutsättningarna att få jobba med de större djuren direkt och på plats för att få erfarenhet väldigt bra. Jag tänker jobba med lantbruksdjur, kor eller får efter att jag tar studenten i vår, berättar Nikola Tomas.

Idéen att starta UF-företag inom klövvård kläcktes efter att eleverna fått jobba med just klövvård på skolan.

- Det är kul att jobba med lantbruksdjur och det kändes som att vi på så sätt tog till vara på våra kunskaper på bästa sätt, säger Nikola Tomas.

Även Rakel Wessman och Linnea Bramevik vill jobba med större djur i framtiden, men de har även planer på att plugga vidare. Båda har läst extra kurser så att de har fått grundläggande behörighet till högskolan.

- Målet är att bli veterinär, men vi får se, säger Rakel Wessman.

UF-företaget Ullräddarna UF tar till vara på ull som annars skulle slängas.

- Vi samarbetar med uppfödare som har köttfår, när ullen klipps används den inte alltid till något, utan slängs. Nu tar vi till vara på den och ska sälja den bland annat som marktäckare i rabatter för att hålla borta rådjur och sniglar till exempel, berättar Oskar Lindqvist som går Naturbruksprogrammet Lantbruk.

Övriga UF-företag på skolan

Beez UF – tillverkning och försäljning av bivaxdukar
Dogtoys for your best friend UF – tillverkning och försäljning av hundleksaker

Idyllic Interial Design Eko UF – inredningsdesign av återvunnen plast

Reflex-Pom UF – försäljning av reflexer

Pålssons pågar - röjer skog och flisar ved för försäljning