Artikeln publicerades 2 februari 2024

Ebba har blivit såld på kor

När man läser lantbruk på Svalöfs gymnasium har man förmånen att få grunderna i djurhållning på plats, eftersom skolan har egen mjölkproduktion. Den här eftermiddagen står lantbruksettorna för de dagliga rutinerna.

Ebba Olsson hade ingen erfarenhet av mjölkproduktion tidigare, nu kan hon absolut tänka sig att jobba på en mjölkgård i framtiden.            Foto: Åsa Meierkord

Ebba Olsson, lantbrukselev i åk 1, hade ingen erfarenhet av mjölkproduktion tidigare, nu kan hon absolut tänka sig att jobba på en mjölkgård i framtiden. Foto: Åsa Meierkord

Ebba Olsson står i kalvrummet och tillbereder mjölkpulver som kalvarna ska få. Exakt 33 grader ska det vara på vattnet innan man blandar ner pulvret.

- Jag har vuxit upp på landet men har aldrig jobbat med kor. Det är väldigt roligt, jag kan absolut tänka mig att jobba med mjölkproduktion i framtiden.

Kalvarna hoppar hungriga omkring när Ebba kommer med spannarna. Sedan blir det helt lugnt när de börjar dricka.

"Det är väldigt bra upplägg på
de praktiska kurserna och skolan
erbjuder många extra behörigheter."

- Det är väldigt bra upplägg på de praktiska kurserna och skolan erbjuder många extra behörigheter. Till exempel växtskyddskurs som hålls nu i februari.

Viola Thorbjörnsson, instruktör, förklarar för Lukas i lantbruksettan hur man skrapar fodergången.           Foto: Åsa Meierkord

Viola Thorbjörnsson, instruktör, förklarar för Lukas i lantbruksettan hur man skrapar fodergången. Foto: Åsa Meierkord

Lukas kör och skrapar foderrännan medan Dennis, Felix och Jakob är inne i lösdriften för att skrapa golv, rengöra vattenhoar och se till att korna får nytt strö. Efter det får de en lista av driftchef Annelie Persson på kor som de ska hitta och fösa fram till mjölkroboten.

- Det är inte helt lätt, man får kolla öronen på rätt många kor, säger Dennis.

Men en efter en samlas de till slut vid roboten.

- De här korna är rödlistade i mjölkrobot-appen, vilket betyder att de inte har gått in och blivit mjölkade inom en viss tid, så därför påminner vi dem helt enkelt, berättar Annelie Persson.

Dennis, Felix och Jakob rakar på raken. Foto: Åsa meierkord