Artikeln publicerades 4 mars 2024

Traktorveckor för djurvårdselever

Louise Lövgren och Havanna som går i åk 1 på Naturbruksprogrammet Djurvård provade att köra traktor för första gången.         Foto: Åsa Meierkord

Louise Lövgren och Havanna som går i åk 1 på Naturbruksprogrammet Djurvård provade att köra traktor för första gången. Foto: Åsa Meierkord

Både tyst koncentration och höga skratt tog plats i förarhytterna när eleverna i ettan på Naturbruksprogrammet Djurvård fick köra traktor under två traktorveckor på skolan.

Eleverna har både fått öva sig på att köra traktor, säkerhetsrutiner och koppla olika redskap. För de flesta av eleverna var det första gången de provade på att köra traktor.

- Det var faktiskt enklare än jag trodde, säger Louise som dock stötte på lite utmaning när hon skulle koppla pallgaffeln.

Att kunna köra traktor är en stor fördel när eleverna söker jobb efter utbildningen. I stora stallar behövs det stora mängder foder till exempel och då är det en fördel att kunna köra traktor.

- Det är också väldigt bra att få koll på säkerhet och lära sig planera körningen, säger Louise.

Alla elever har först fått öva på traktorkörning i simulator.

- Det märks verkligen att de har övat i simulatorn, förkunskaperna de har därifrån underlättar väldigt mycket, berättar Alexander Jeppson, lärare.

Alexander Jeppson, lärare, förklarar hur man koppla olika redskap för eleverna Louise och Tilde.    Foto: Åsa Meierkord

Alexander Jeppson, lärare, förklarar hur man koppla olika redskap för eleverna Louise och Tilde. Foto: Åsa Meierkord

Backa traktorn med släp var ett av de svårare momenten, detta klarade dock Lucas av utan större problem.

- Jag har aldrig kört innan, det var kul och en bra erfarenhet såklart.

Att kunna köra en basmaskin ingår i kursen Naturbruk. Basmaskin är ett samlingsnamn för maskiner som man med olika påbyggnader använder för att underlätta arbetet inom naturbruk, det kan vara allt från terränghjuling till markberedare.

En traktor kan användas till väldigt många olika uppgifter, därför kommer djurvårdseleverna på Svalöfs gymnasium ha bra kompetens i basmaskiner när de avslutar sin utbildning.

- Väldigt kul och bra, säger Louise L och Havanna eftar att ha provat köra traktor i en slalombana.