Artikeln publicerades 22 mars 2024

Dramatiskt kejsarsnitt och över hundra lamm i årets omgång

Det har varit en intensiv period i fårstallet med alla lamningar under de senaste fem veckorna. Men nu hoppar 102 vita, svarta och bruna lamm omkring i halmen och elever och personal kan pusta ut en smula.

Alva Nilsson, elev på Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk, ha varit med i skolans lamningsjour och tycker att det har varit en fantastisk upplevelse. Foto: Åsa Meierkord

Alva Nilsson, elev i årskurs ett på Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk, har varit med i skolans lamningsjour och tycker att det har varit en fantastisk upplevelse. Foto: Åsa Meierkord

- Det har varit otroligt lärorikt och spännande. Att få vara med och förlösa lammen, ta reda på hur de ligger och kunna dra ut dem, det är en otrolig erfarenhet, säger Alva Nilsson som går första året på naturbruksprogrammet inriktning Lantbruk.

Alva och Ebba som också går första året på naturbruksprogrammet, inriktning Lantbruk, har varit med i skolans lamningsjour, vilket innebär att de tjänstgör en kväll i veckan under lamningsperioden för att hjälpa tackorna och se till att de har de har det bra.

- Man blir ju lite extra uppmärksam på de lamm man själv har fått hjälpa att komma ut, men det viktigaste är att alla lamm är friska och mår bra och att tackorna mår bra, det är det jobbet handlar om, säger Alva.

"Det var en fantastisk känsla
att kunna rädda dem"

 

Bland skolans 50 tackor som lammade var det en tacka som fick det extra besvärligt. Hon fick en typ av bukbråck och skolans veterinär Marie-Louise Rasmusson blev tvungen att göra ett kejsarsnitt.

- Vi visste inte exakt datum som tackan hade blivit betäckt men det fanns signaler om att hon inte hade gått tiden ut. Vi var tvungna att först avliva tackan och sedan ta ut lammen, berättar Viola Thorbjörnsson, ansvarig i fårstallet.

De tre lammen som överlevde det dramatiska kejsarsnittet mår bra i dag. De nappas och de växer.  Foto: Viola Thorbjörnsson

De tre lammen som överlevde det dramatiska kejsarsnittet mår bra i dag. De nappas och de växer. Foto: Viola Thorbjörnsson

En ljusglimt skulle dock visa sig.

- I de allra flesta fall så dör både tackan och lammen, men vi lyckades rädda alla tre lamm. Det var en fantastisk känsla att kunna rädda dem och en väldigt värdefull erfarenhet för alla djurvårdselever som fick möjlighet att vara med och se hur kejsarsnittet gick till, berättar Viola Thorbjörnsson

Nu ska alla lammen gå tillsammans med sina mammor fram till slutet på april, då ska de avvänjas och sean komma ut på bete.

Fotnot: Om man ska vara noga med siffrorna så är antalet lamm per tacka faktiskt bättre än i i fjol när skolan hade rekord i antal lamm - 106 stycken. I fjol hade vi dock 60 tackor som lammade, vilket är tio färre än i fjol.