Artikeln publicerades 27 mars 2024
Semination handlar om precisionsarbete
Inga kalvar - ingen mjölk. Att kunna utföra semination är en viktig del i djurhållning för mjölkproduktion. Det krävs bestämt handlag och förmåga att föreställa sig hur organen sitter när man seminerar. Nyligen gick ett gäng lantbrukselever Skånesemins kurs i seminering.
Eleverna fick först studera anatomi, se hur en livmoder på en ko ser ut och träna på att skjuta in det långa, smala röret med spermier i, pistoletten. När kunskaperna var på plats, var det dags att träna handlag och teknik på riktigt på skolans tåliga kor.
- Känner du livmoderhalsen?
Cecilia Danielsson veterinär på Skånesemin frågar Olivia, elev i årskurs tre på Naturbruksprogrammet Lantbruk som tror att hon har kommit fram till rätt ställe.
Det krävs bestämt handlag och förmåga att föreställa sig hur organen sitter när man seminerar. Livmodern och livmoderhalsen är elastiska och rörliga och har olika form och storlek på varje ko.
Det tunna röret med spermier i, pistoletten, förs i via slidan med en hand och styrs på plats med hjälp av den andra handen, som förts in i tarmkanalen.
- Tarmen är också elastisk så det fungerar att hålla livmoderhalsen därifrån, berättar Cecilia Danielsson.
Livmodertappen och hålet där pistoletten ska föras in är nämligen inte så stort. Det är viktigt att spermierna läggs i så bra position som möjligt. Om befruktningen hade skett naturligt hade tjuren lagt spermierna i början av livmoderhalsen, men då är spermierna fler och har inte varit frysta.
- Det är väldigt bra att vi får träna. Känslan är lite som om man rotar i en väska som man inte hittar sina grejer i, säger Clara, elev i årskurs tre och skrattar.
Alla elever hittar till slut rätt.
I kursen ingår även att bedöma en ko och hennes förutsättningar att ge bra avkommor, hur man väljer ut tjurspermier som matchar bäst.
Cecilia Belander, husdjurstekniker på Skånesemin instruerar eleverna om bland annat korshöjd, djup och bröstbredd och vilka skalor man använder vid bedömning.
Efter genomgången kurs på fem dagar har man tillstånd att seminera kor på egen besättning.
- Jag planerar att jobba i kostall med mjölkproduktion efter jag är färdig i skolan och att ha gått den här kursen ger stora fördelar när jag söker jobb, säger Clara.