Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du skapa något från grunden? Trivs du med att jobba både inomhus och utomhus? Vill du köra stora och moderna anläggningsmaskiner - eller jobba med byggnadskonstruktioner? Då kan Bygg- och anläggningsprogrammet vara rätt val för dig. På Svalöfs gymnasium har vi inriktingen mark och anläggning samt inriktningen husbyggnad. Husbyggnad ges som lärlingsutbildning.

Du får lära dig maskinföraryrket precis som det ser ut i arbetslivet och bli proffs på att hantera situationer du kan komma att stå inför som maskinförare.
Väljer du lärlingsutbildningen som har inrikting husbyggnad, kommer du att tillbringa minst hälften av utbildningstiden på en lärlingsplats där du gör de flesta av dina praktiska kurser.

Vill du skugga en dag på programmet? Boka här! Länk till annan webbplats.


Mark och anläggning

Elever som står framför en lastbil.

På inriktningen mark och anläggning får du lära dig maskinföraryrket precis som det fungerar i arbetslivet. Du kommer bli proffs på att hantera situationer du kan komma att stå inför som maskinförare. Det kan exempelvis vara att anlägga husgrunder och vägar, lasta grus och flytta byggmaterial. En stor del av skoltiden får du tillbringa i hytten och skolan har ofta tillgång till den senaste modellen av varje maskintyp.

För att utbildningen ska hålla högsta kvalitet och möta arbetsgivarnas krav ansvarar ME, Maskinentreprenörerna, för den yrkesinriktade delen av programmet. ME är landets ledande bransch- och arbetsgivarorganisation för maskinentreprenörer och driver utbildningen på entreprenad.
Du får lära dig många spännande arbetsmoment, får värdefulla kontakter och bästa möjliga personliga utveckling. För att lyckas med det har vi hög lärartäthet och mycket kontakt med branschen genom långa praktikperioder och bra övningsområden.
De gymnasiegemensamma ämnena läser du med engagerade och kunniga lärare som samarbetar med yrkeslärare och instruktörer med lång erfarenhet i gemensamma lokaler, som hjälper dig att nå dina mål utifrån ME:s pedagogiska modell, som innebär en stor del praktiskt lärande på skolan och på företag i branschen.

Det är väldigt mycket roligt man kan göra med maskiner. Grävskopan eller lastaren är ju som ens förlängda arm

Hugo, elev åk 3

Redan i ettan får du träna på att köra grävmaskin och hjullastare och du får jobba med uppgifter nära verkligheten. När utbildningen är klar får du din yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet (om du valt till de ämnena). Du som är snabb kan till och med ta ditt B-körkort på skoltid.

Maskinförarutbildningen är också en bra grund om du vill gå vidare till andra yrken i branschen.

I utbildningen ingår minst 15 veckor APL, arbetsplatsförlagd utbildning. Under praktikperioderna kommer du vara med om en rad spännande projekt som praktikföretagen erbjuder. ME:s position i branschen ger bra praktikplatser till alla elever, något som blir en viktig inkörsport till yrkeslivet efter skolan.

Utbildningens poängplan hittar du längre ner på sidan

Husbyggnad

Elev och hund tränar agility.

Vill du skapa något från grunden? Vill du ha variation i ditt yrke och jobba med både stora huskonstruktioner som renovering av små kök? Är du redo att ta eget ansvar och tillbringa hälften av din utbildningstid på en arbetsplats? Då kan lärlingsutbildningen med inriktning husbyggnad på Bygg- och anläggningsprogrammet vara rätt val för dig.

det första året får du grundläggande kunskaper på plats på skolan den första tiden, så att du känner dig väl förberedd när det blir dags att börja ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) på en lärlingsplats. Du introduceras i yrkesämnet bygg- och anläggning och får branschkännedom och kunskap om bygg- och anläggningsbranschens olika yrken i samhället
Fler inriktingskurser i husbyggnad följer och du tillbringar minst hälften av din undervisningstid ute på en lärlingsplats.
Efter examen kan inriktningen leda till jobb som till exempel byggnadsarbetare och snickare. Du kan även arbeta med att montera inredningar till butiker.

Poängplan: Bygg- och anläggningsprogammet

Gymnasiegemensamma ämnen 900 p:

Engelska
Engelska nivå 1, 100 p
Engelska nivå 2, 100 p

Historia
Historia nivå 1a1, 50 p

Idrott & hälsa
Idrott & hälsa nivå 1, 100 p

Matematik
Matematik nivå 1, 100 p

Naturkunskap
Naturkunskap nivå 1a1, 50 p

Religionskunskap
Religionskunskap nivå 1, 50 p

Samhällskunskap
Samhällskunskap nivå 1a1, 50 p

Svenska
Svenska nivå 1, 100 p
Svenska nivå 2, 100 p
Svenska nivå 3, 100 p
eller svenska som andraspråk nivå 1, 2 och 3

Programgemensamma karaktärsämnen: 400 p

Bygg & anläggning
Bygg och anläggning nivå 1, 200 p
Bygg och anläggning nivå 2, 200 p

Inriktning mark och anläggning: 600 p

Anläggning
Anläggning nivå 1, 150 p
Anläggning nivå 2, 150 p
Anläggningsförare nivå 1, 150 p
Anläggningsförare nivå 2, 150 p

Programfördjupning mark och anläggning: 600 p

Grävmaskiner nivå 1, 200 p
Hjullastare nivå 1, 200 p
Ledningsbyggnad nivå 1, 200 p

Inriktning husbyggnad: 600 p

Husbyggnad
Husbyggnad nivå 1, 200 p
Husbyggnad nivå 2, 200 p
Husbyggnad nivå 3, 200 p

Programfördjupning husbyggnad: 600 p

Träarbete nivå 1, 100 p
Träarbete nivå 2, 200 p
Träarbete nivå 3, 200 p
Entreprenörskap nivå 1, 100 p

Gymnasiearbete: 100 p


Individuellt val: 200 p