Artikeln publicerades 1 december 2023

Gullvivan planerar nästa års barngrupp

Bild på socialrådgivarna Jenny och Hanna.Förstora bilden

Socialrådgivarna Jenny Kristinsson (t.v) och Hanna Hammar (t.h) är i färd med nästa års planering.

När jag tittar in till Jenny och Hanna på Gullvivan är de i full färd med att lägga upp arbetet inför nästa år och nu är de också redo att ta emot nya intresseanmälningar till barngruppen.

Gullvivan är till för barn mellan sju och tolv år som har någon förälder som lider av psykisk ohälsa, någon form av beroende eller som blivit utsatt för eller bevittnat våld.

Den nya barngruppen startar upp i februari nästa år och sedan är det träff en gång i veckan ända fram till sommarlovet.

— Vi kommer att träffas varje onsdag här i lokalerna på Karl XI:s gata 17 i Svalöv och det blir ungefär femton tillfällen totalt. Det kan vara bra att veta att det är en liten grupp som består av max sju barn. Detta för att alla ska bli sedda och få möjlighet att våga öppna sig samt att det ska bli en bra stämning, säger Hanna Hammar.

Hur gör man för att delta i Gullvivan?

För att delta i Gullvivans barngrupp ska både barnet och vårdnadshavarna vara överens om att det är en bra idé. Är man osäker på vad det innebär att låta sitt barn delta är det bara att kontakta Jenny eller Hanna så berättar de hur allt funkar.

— Vill man vara anonym vid den första kontakten är det bäst att ringa oss. Annars går det bra att mejla eller sms:a, så berättar vi om förutsättningarna och vad det handlar om. Det är viktigt att nämna att det inte krävs ett biståndsbeslut för att delta och att vi som jobbar här har tystnadsplikt, säger Jenny Kristinsson.

— Och vill man som förälder besöka oss för att få information går det bra att göra det utan sitt barn, innan man introducerar det för barnet. Det vanligaste är dock att vi bokar in ett möte med föräldrarna och barnet där vi visar lokalerna och hur allt funkar. Sedan får de gå hem och fundera, fyller Hanna på med.

Kan barnet själv komma hit utan föräldrars godkännande?

— Nej, det kan de inte. Det händer faktiskt att barn tar kontakt med oss när vi besöker skolor men då ber vi om att få kontakta föräldrarna för att beskriva vad det handlar om, säger Hanna.

Arbetar utifrån olika teman vid träffarna

Hanna och Jenny berättar att de genom diskussioner, arbetsmaterial och filmer arbetar utifrån olika teman med barnen.

Bild på Hanna i en av mötesrummets fåtöljer.Förstora bilden

Hanna visar upp mötesrummet och berättar att det är här barngruppen inleder onsdagsträffarna.

Vilka teman är det ni arbetar med?

— Det är till exempel känslor, familjen, känslomässiga försvar, självkänsla men det är också vad som är psykisk ohälsa och beroende samt våld. Det vi vill nå fram med till barnen är att de inte är ensamma om att ha det så här och att det aldrig är barns fel när vuxna mår dåligt. Så det återkommer i alla teman, säger Hanna.

Jenny, berätta hur ser en onsdagsträff ut hos er?

— Vi startar alltid mötet i vårt grupprum med att gå varvet runt, så att alla får hälsa på varandra. Sedan läser vi upp våra gruppregler som förklarar hur vi ska vara mot varandra i gruppen. En viktig regel vi har är att det vi säger på Gullvivan stannar på Gullvivan. Det tycker barnen är bra och vi har aldrig haft bekymmer med att någon berättar för sina kompisar vad de andra i gruppen sagt.

Jenny fortsätter:

— Vi har också något som heter veckorundan, där barnen får berätta vad som har varit veckans bästa samt veckans sämsta. Därefter börjar vi arbeta med dagens tema. Sedan fikar vi och har trevligt. Vi har inslag av lekar eller något kul. Det är ju ett tungt ämne men vi försöker göra det på ett lekfullt sätt. Det är alltid bra stämning i våra barngrupper och ett bra tecken på det är att en del av barnen vill gå om igen.

Både Hanna och Jenny instämmer i och berättar att barnen är väldigt måna om att ta väl hand om varandra.

— Den senaste gruppen vi hade var så rara och fina mot varandra. De tipsade och gav varandra råd utifrån sina erfarenheter och upplevelser, säger Jenny.

Och Hanna fyller på:

— Ibland kan vi ha barn som är väldigt tysta och som inte delar med sig så mycket. Men vår erfarenhet är att de också får ut mycket genom att lyssna och befinna sig i en gemenskap.

Hur når ni annars ut till barn och ungdomar om Gullvivans verksamhet?

— Det är mycket inom våra egna verksamheter. Jag som arbetar med missbruk träffar många föräldrar där jag rekommenderar Gullvivan för deras barn. Sedan tipsar också våra kollegor inom socialpsykiatrin sina klienter om vår verksamhet, säger Jenny.

Både Jenny och Hanna har regelbundna träffar med skolans kuratorer. De har också ett samarbete med psykiatrin inom Region Skåne och de besöker även kommunens skolor, vilket de gör tillsammans med en teatergrupp som spelar upp pjäsen ”Bengtsson på dörren”. En pjäs som ur ett barns perspektiv berättar hur det kan vara att växa upp i en familj med beroende.

— Det önskar vi att vi kunde göra varje år, för då når vi ut till barnen på ett annat sätt. Då har det varit barn som tagit en broschyr och gått hem och pratat med föräldrarna om att man vill komma till Gullvivan och sedan har faktiskt föräldrarna kontaktat oss, berättar Hanna.

Klicka på bilden för att se filmen om Gullvivan

Kolla in filmen om Gullvivan.

Fakta om Gullvivan

Gullvivan är en del av socialtjänstens Öppna insatser. Gullvivan har funnits sedan 2008 och varje år startar man upp en ny barngrupp för barn mellan 7-12 år vars föräldrar eller annan viktig närstående har bekymmer med någon form av beroende (alkohol, droger eller spel om pengar), psykisk ohälsa samt våld som barnet har bevittnat eller blivit utsatt för.

Har du frågor & funderingar, kontakta:

Jenny Kristinsson, socialrådgivare
Tel: 0709-47 52 05
E-post

Hanna Hammar, socialrådgivare
Tel: 0709-47 50 09
E-post

Text och foto: Daniel Henriksson.

Relaterade nyheter från verksamheten Omsorg & stöd