Artikeln publicerades 6 mars 2024

Undersköterskor träffade blivande undersköterskor

Undersköterskorna Hanna och Emma i förgrunden och i bakgrunden elever från Svalöfs gymnasiums vård- och omsorgsprogram.Förstora bilden

Från vänster i bild ser vi undersköterskorna Hanna Karlsson och Emma Mattsson med elever från vård- och omsorgsprogrammet i bakgrunden.

Det är en helt vanlig måndagsmorgon på Svalöfs gymnasium och undersköterskorna Hanna och Emma ska snart inleda sin informationsträff med en klass vård- och omsorgselever på gymnasiets vuxenutbildning. Men innan dess får vi en liten pratstund med Hanna.

Till vardags arbetar Hanna Karlsson inom hemvården på omvårdsområde Åsen, som geografiskt täcker Söderåsen, Kågeröd och Röstånga, och Emma Matsson är undersköterska på en av Solgårdens demensavdelningar i Svalöv.

Varför besöker ni eleverna på vård- och omsorgsutbildningen?

— Vi vill gärna berätta om hur det är att arbeta inom hemvården utifrån olika perspektiv. Mitt perspektiv är hemvård hos de äldre som bor i ordinärt boende och Emma berättar hur det är att arbete på en avdelning för äldre med demens, säger Hanna.

Är detta första gången som ni är ute och informerar?

— Ja, det är första gången och det känns väldigt bra. I största allmänhet kan det vara så att man har en annorlunda bild av vad yrket faktiskt innebär och ibland också en lite skev bild av just hemvården. Och genom information känner jag att vi kan komma långt för att ge en bättre insikt i vad det innebär och vad vi faktiskt gör.

Hanna berättar att en vanligt förekommande och missvisande bild hon stöter på när hon säger att hon arbetar inom hemvården är att man tror att jobbet mestadels består av att hjälpa de äldre med en massa toalettbesök.

— Av alla arbetsmoment är det just detta vi egentligen gör minst av. I grunden handlar yrket om att vara en förlängd arm till den äldre. Att stötta och hjälpa till med det de äldre har svårt att utföra i vardagen.

Det började med ett sommarvikariat

Hannas introduktion till vårdyrket var genom ett sommarvikariat, vilket var ganska naturligt då hon har många i släkten som arbetar inom omsorgen. Hanna berättar att hennes inställning då vara att hon inte skulle stanna kvar inom vården, utan det skulle bara vara under den sommaren.

— Men i och med sommarvikariatet så tyckte jag det var fantastiskt. Ingen dag var den andra lik och man mötte så många människor med olika personligheter och jag lärde mig också väldigt mycket av de äldre.

Sedan 2015 har Hanna arbetat som undersköterska och innan dess arbetade hon som vikarie och vårdbiträde. Totalt har det nu blivit 14 år inom omsorgsyrket.

Vad skulle du säga är det bästa med att vara undersköterska?

— Att vi arbetar rehabiliterande. Det bästa är också när man ser glädjen hos de äldre när de vågar göra saker som de inte längre trodde var möjligt. Det kan vara enkla och vardagliga saker som att de själva kan hämta tidningen på morgonen eller resa sig ur sängen utan extra stöd. Det är glädje för mig, säger Hanna.

Avslutningsvis, vad är ditt bästa råd till eleverna som är på väg ut i arbetslivet?

— Våga och var inte rädd för att ställa frågor och när det händer något jobbigt eller tråkigt i arbetet så var inte heller rädd för att prata ut om det med kollegorna. Ta händelsen med dig och lär dig av det. För av det blir man klokare och det är det som bygger upp din erfarenhet i yrket.

Hanna fortsätter:

— Ett annat råd är att inte vara rädd för att hoppa på ett vikariat för att känna på yrket. Det är ett bra sätt eftersom man ofta får prova på att arbeta på olika arbetsplatser. Det kan vara inne på ett särskilt boende men också ute i hemvården hemma hos de äldre.

Då tackar jag för pratstunden och önskar er lycka till med informationsträffen!

— Tack så mycket. Ja, det kommer med all säkerhet att gå bra, säger Hanna avslutningsvis.

Text och foto: Daniel Henriksson.

Undersköterska – en skyddad yrkestitel

Sedan 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vilket innebär att man behöver ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln inom vård och omsorg.

Är du intresserad av att studera till undersköterska?
Tipset är att kolla in Svalöfs gymnasiums Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vuxenutbildning på vård- och omsorgsprogrammet. Nästa termin startar den 13 augusti och sista ansökningsdag är den 14 juni.

För mer information kontakta gärna gymnasiets studie- och yrkesvägledare Lotta Jansson via e-post: lotta.jansson@svalov.se.